null Beeld EPA
Beeld EPA

Drama Nepal steeds omvangrijker + ander nieuws van vandaag

Te druk geweest om het nieuws te volgen vandaag? Er is vooral veel nieuws over de situatie in Nepal, en we praten je ook bij over andere nieuwtjes van vandaag. Ben je zo weer op de hoogte.

Meike BergwerffEPA

Het drama van de aardbeving in Nepal wordt omvangrijker en steeds zichtbaarder nu hulpverleners ook de buitengebieden intrekken. Inmiddels zijn ook voor het eerst getroffen dorpjes bereikt. "Niets staat meer overeind." Ondertussen loopt de nood onder de bevolking zo hoog op dat de sfeer steeds grimmiger wordt en er een ware run ontstaat op de schaarse hulpmiddelen die voorradig zijn. Dat zegt de Nederlandse hulpverlener Merlijn Stoffels van het Rode Kruis tegen het ANP.

Provincie

Een team van zes Rode Kruismedewerkers trok woensdag de provincie in, richting het epicentrum en bezocht Sathighar, een van de zwaarst getroffen dorpjes. "Het dorp telde ongeveer tweehonderd huisjes, maar er staat niets meer overeind, zelfs niet één muurtje. Het aangezicht is dramatisch, alsof er een bom is ontploft", zegt Stoffels. Tot nog toe zijn in het dorp elf doden geteld.

Voorraad

Probleem voor de dorpelingen is dat niet alleen de huizen kapot zijn, maar ook de voedselvoorraad is verdwenen. "De mensen houden hun vee allemaal binnen, dus de dieren zijn ook gedood. Bij een van de huizen stonk het ook al. Dat kwam doordat alle kippen door de ineenstorting zijn gedood." Stoffels zegt dat de hulpverlening inmiddels is opgeschaald. "Er is ook veel meer geld nodig." Op Kathmandu is woensdag een vliegtuig met hulpgoederen aangekomen.

Betrokkenheid

Koning Willem-Alexander heeft president Ram Baran Yadav van Nepal namens Nederland zijn medeleven overgebracht. Daarnaast heeft premier Mark Rutte zijn Nepalese ambtgenoot Sushil Koirala op de hoogte gesteld van de Nederlandse betrokkenheid bij de slachtoffers en nabestaanden. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat woensdag laten weten.

Gisteravond was er al 560.000 euro overgemaakt naar Giro 555, het geld wordt ingezameld voor alle getroffenen van de aardbevingen in Nepal. De reddingsacties komen langzaam op gang en er wordt ook steeds meer bekend over aanwezige Nederlanders. Lees hier het hele verhaal.

Knuppels tegen inbrekers

Bijna de helft van de Nederlanders die de afgelopen jaren slachtoffer werden van woninginbraak hebben zich daarna bewapend voor het geval zij een inbreker tegen het lijf lopen. In de meeste gevallen gaat het om een knuppel, maar ook houden veel mensen een mes of pepperspray binnen handbereik. Aan het onderzoek werkten 1100 mensen mee die de afgelopen vijf jaar het slachtoffer werden van inbraak. Lees het hele verhaal hier.

"Vmbo en havo moeten samengevoegd"

De havo en de twee hoogste niveaus van het vmbo moeten samengevoegd worden tot één opleiding van vijf jaar. Op die manier worden scholieren langer en beter voorbereid op hun vervolgopleiding. De MBO Raad, de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) en de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) pleiten voor dit ‘voorbereidend beroepsonderwijs’ in een woensdag gepubliceerd manifest. Zij hopen dat deze zeer grote onderwijshervorming over tien jaar is doorgevoerd.

De huidige vmbo- en havoleerlingen komen in de nieuwe opzet allemaal bij elkaar in dezelfde klas, maar de examens zijn op verschillende niveaus. Na de vijfjarige middelbare schoolopleiding, kan de leerling naar het mbo of het hbo. Het onderwijs op de twee laagste niveaus van het vmbo en op het vwo blijft zoals het nu is.

Ziggo Dome verwelkomt Ladies of Soul

De Ladies of Soul staan op 12 en 13 februari 2016 opnieuw in de Ziggo Dome. Dat liet de formatie, bestaande uit Glennis Grace, Berget Lewis, Candy Dulfer, Edsilia Rombley en Trijntje Oosterhuis, woensdag weten. De kaartverkoop start zaterdag 2 mei. De vrouwen traden al vijf keer eerder op in de Ziggo Dome. Edsilia Rombley: "De shows begin dit jaar voelden echt magisch. Samen op een podium staan, geeft ons zoveel inspiratie." Berget Lewis vult aan: "En de energie die we vanuit de zaal krijgen, geeft ons ook echt vleugels. De Ziggo Dome is groot, maar tijdens de shows voelt iedereen zo dichtbij." Trijntje Oosterhuis: "En dat willen we juist ook. We stonden afgelopen twee jaar soms letterlijk tussen het publiek. Dat waren mooie momenten die we ook volgend jaar zeker willen laten terugkomen."

De pil wordt weer bediscussieerd

De pil is slecht voor je sexleven. Dat beweert de 27-jarige schrijfster Bregje Hofstede, die na zeven jaar slikken stopte met de pil: “Het verschil toen ik stopte was extreem. Het aantal orgasmes dat ik beleefde ging van één keer in de twee maanden naar tien keer per week.” Moeten we massaal de pil de deur uit doen? Lees het hele verhaal hier.

April was héél zonnig

De maand april was een van de zonnigste aprilmaanden ooit. Sinds de officiële zonneschijnmetingen in Nederland in 1909 is het maar vier keer zonniger geweest in de maand april dan dit jaar. Dat stelt weeronline.nl woensdag. Nu maar hopen op een zonnige meimaand.

Bron en beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden