Dringend advies: “Stook tot en met donderdag geen hout” Beeld Getty Images/iStockphoto
Dringend advies: “Stook tot en met donderdag geen hout”Beeld Getty Images/iStockphoto

Dringend advies: “Stook tot en met donderdag geen hout”

De houtkachel branden tijdens de donkere dagen zorgt voor een fijne, knusse sfeer. Toch kun je het de komende dagen beter laten.

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

De deskundigen van Weeronline adviseren om tenminste tot en met donderdag geen hout te stoken.

Stook voorlopig geen hout

Dit advies wordt gegeven omdat de luchtkwaliteit op dit moment matig is en er de komende dagen weinig wind zal zijn. Hierdoor blijft luchtvervuiling hangen. Rook van hout stoken verslechtert de luchtkwaliteit nog meer. Met name mensen met longaandoeningen kunnen hier last van krijgen.

Vroeg donker

Het is weer vroeg donker. Dit nodigt mensen nog meer uit om de open haard aan te maken. Nog een reden voor Weeronline om het stookadvies af te geven, want massaal stoken is nu een heel slecht idee. Dezelfde rook geeft door weinig wind veel meer overlast dan normaal.

Slecht voor de gezondheid

Maar laten we eerlijk zijn: eigenlijk is het stoken van hout altijd ongezond. Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide. Wanneer je kampt met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten is dit zeer schadelijk. Maar ook voor ouderen en kinderen is het niet goed.

Duurzame vloer in huis? Dan is dít de beste keuze

Bron: Weeronline.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden