RS-virus drukte op kinderafdelingen Beeld Getty Images
RS-virus drukte op kinderafdelingenBeeld Getty Images

Drukte op kinderafdelingen ziekenhuizen door RS-virus: veel operaties uitgesteld

De kinderafdelingen in de ziekenhuizen liggen de laatste tijd vol met patiëntjes die besmet zijn geraakt met het RS-virus. Door deze grote drukte worden veel geplande operaties uitgesteld.

Demi SchoenmakersGetty Images

Het Respiratoir Syncytieel-virus (RS-virus) is een verkoudheidsvirus dat bij kinderen voor benauwdheid, een ontsteking van de kleine luchtwegen of een longontsteking kan zorgen. Vooral bij jonge baby’s kan het virus ernstige gevolgen hebben. Kinderen overlijden zelden aan dit virus, maar ze kunnen er wel mee op de ic terechtkomen. Momenteel bestaat 40% van de intensive care van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam uit kinderen die daar liggen vanwege het RS-virus.

Versoepelingen

Elke winter duikt het RS-virus op, maar dit jaar gebeurde dat maanden later pas. Dat komt volgens Hans van Goudoever, hoofd van het Emma Kinderziekenhuis, door de coronamaatregelen. Door de lockdown kon het virus niet toeslaan omdat mensen elkaar minder besmetten. Nu Nederland langzaam van slot gaat en er steeds meer versoepelingen komen, grijpt het RS-virus alsnog zijn kans.

Zorgpersoneel is overwerkt

Begin juni waren vooral in het zuidwesten van ons land veel kinderen opgenomen. Nu zorgt het virus vooral voor overvolle kinderafdelingen in de regio Rotterdam en Amsterdam. Het virus komt zeer ongelegen, zegt Van Goudoever tegen Het Parool. Het zorgpersoneel heeft de afgelopen maanden ontzettend hard gewerkt en nu het met de covidzorg eindelijk wat rustiger wordt, zit een deel van het personeel overwerkt thuis.

Jonge gezinnen

Dat houdt in dat veel geplande operaties moeten worden uitgesteld. Ook worden per dag gemiddeld acht patiëntjes met het RS-virus overgeplaatst naar een ander ziekenhuis, wat een enorme druk op een gezin legt. “Het zijn vaak gezinnen met jonge kinderen”, zegt Malika Chegary, hoofd van de kinderafdeling in het OLVG. “Eén ouder gaat mee met het zieke kind, de ander blijft thuis bij de andere kinderen. Zo’n gezin wordt uit elkaar getrokken.”

Zó slaapt je kind beter als-ie verkouden is:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Het Parool.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden