null Beeld

“Duizenden mensen weten door coronacrisis niet dat ze kanker hebben”

In 2020 is voor het eerst in dertig jaar bij minder patiënten kanker vastgesteld. Dat klinkt positief, maar helaas is ook dit het gevolg van de coronacrisis. 

Online redactie Libelle

Vorig jaar werd bij 115.000 Nederlanders kanker vastgesteld. Dit is een daling van 4000 diagnoses ten opzichte van 2019, blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De achterstand is het grootst bij borstkanker, darmkanker en prostaatkanker.

Niet naar de huisarts

Helaas kunnen we niet blij zijn met deze cijfers, want de daling komt door de gevolgen van de coronacrisis. In het voorjaar werden tijdens de eerste lockdown bevolkingsonderzoeken naar kanker tijdelijk stopgezet. Zo werden vrouwen niet meer opgeroepen voor het preventief onderzoek naar borstkanker.

Bovendien blijkt uit cijfers van andere instituten dat mensen minder naar de huisarts gingen, waardoor minder mensen werden doorverwezen naar specialisten. Dit leidde van maart tot mei tot een kwart minder kankerdiagnoses. Het gevaarlijke is dat nu duizenden mensen rondlopen met nog niet ontdekte kanker.

"Kanker wacht niet"

Er is namelijk geen enkele reden om aan te nemen dat afgelopen jaar minder mensen kanker hebben gekregen, zegt Sabine Siesling, hoogleraar epidemiologie aan de Universiteit Twente en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). "Kanker wacht niet", legt ze uit aan het AD. "De daling in het aantal diagnoses is echt veroorzaakt door uitstel van huisartsenbezoek, het stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en het afschalen van de zorg." Stel in tijden van corona een huisartsbezoek dus niet uit. Met déze symptomen moet je sowieso gelijk naar de huisarts.

Gezondheidsschade

Uit deze cijfers blijkt maar weer hoe belangrijk de bevolkingsonderzoeken zijn. De tumoren die via deze onderzoeken ontdekt worden, zijn vaak nog klein en kunnen daardoor vaak nog goed behandeld worden. Voor een aantal patiënten zal de uitgestelde diagnose voor aanzienlijke gezondheidsschade kunnen zorgen. Je wilt tumoren het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium vinden, want behandelen is dan het effectiefst en de overlevingskans hoger.

Wat verder de gevolgen zijn voor patiënten is nog niet duidelijk. Voor sommige kankersoorten, zoals borstkanker en darmkanker, zal pas over een paar jaar blijken of de vertraging in diagnoses tot hogere sterftecijfers leidt.

Merel (47) heeft longkanker en dit is haar laatste wens:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Integraal Kankercentrum Nederland. Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden