x Beeld Getty Images
xBeeld Getty Images

Teststress

Duizenden vakantiegangers in de rats door vertraagde testuitslagen, dít is er aan de hand

Duizenden vakantiegangers zijn in de problemen gekomen door vertraagde negatieve testuitslagen die nodig zijn voor veel buitenlandse tripjes. Een flink aantal reizigers staat uren te wachten op de grens om over te mogen steken, of erger nog: ze misten hun vlucht. Wat is er aan de hand?

Mirna WiggersGetty Images

Het probleem ligt niet bij de GGD, de commerciële testbureaus of bij ‘valse’ beloftes van het demissionaire kabinet: het zijn een aantal testlaboratoriums die het explosief gestegen aantal afgenomen tests niet snel genoeg kan verwerken. Met name bij laboratorium Saltro loopt het spaak, schrijft RTL Nieuws.

Van 2000 naar 15.000 testen dit weekend

Het bedrijf zegt tegen RTL Nieuws overdonderd te zijn door het aantal testen die dit weekend bij hen binnenkwamen. “Normaal ging het om 2000 testen in een weekend, dit weekend waren het er 15.000", zegt een woordvoerder. Dit heeft volgens Saltro te maken met verschillende coronabrandhaarden in het land in combinatie met de vakantietesten. “Hier zijn wij niet op ingericht waardoor er achterstanden zijn ontstaan.”

Vlucht gemist

Maar hoe moet het nu, als je nog wacht op een testuitslag maar je vlucht al op het punt staat te vertrekken? Het overkwam Dalia Bamerny. De uitslag kwam te laat, waardoor ze niet mee mocht en weer terug kon naar huis. “Daar stond ik dan met mijn familie, mijn zusje bleef maar huilen", vertelt ze aan RTL Nieuws.

Vroeg getest

Dalia had goed uitgezocht wat er nodig was om mee te mogen op de vlucht: een negatieve PCR-test. “Ik had al gehoord dat het drukker was dan normaal in de teststraat, dus we besloten extra vroeg te testen.” Dalia had zich laten testen bij een van de testlocaties van LeadHealthcare, een testbedrijf met bijna 100 locaties door heel Nederland waar je je sinds deze maand gratis kan laten testen om op reis te gaan.

Het bedrijf beloofde toen nog binnen 24 uur de uitslag op de mail te zetten. Voor de zekerheid testten Dalia en haar familie zich iets minder dan 48 uur voor de vlucht, vertelt ze aan RTL Nieuws. “Toen we zaterdagochtend nog steeds geen uitslag hadden, werd het steeds spannender. We zouden die middag vliegen.”

Zure afloop

Dalia besloot te bellen naar het testbedrijf. “We waren nummer 130 in de wachtrij, we hebben constant met twee telefoons gebeld, maar zijn er helaas niet doorheen gekomen.” De familie besloot wel naar Schiphol te rijden, in de hoop dat de uitslag op het laatste moment binnen zou komen.

Dat gebeurde uiteindelijk te laat: toen de vlucht net vertrokken was, kregen ze de testuitslagen binnen. Maar er kon niks meer gedaan worden. Ze konden terug naar huis: zonder vergoeding, omboeking en zonder vakantieherinneringen.

Orde op zaken

De directeur van Lead Healthcare, David van Hartskamp, vindt het ‘verschrikkelijk’. “Tot nader order hebben we alle teststraten gesloten voor nieuwe tests. Iedereen die al een afspraak had geboekt, kan nog komen. Nieuwe afspraken maken wij even niet, we moeten eerst orde op zaken stellen”, zegt hij tegen RTL Nieuws.

Tips

De komende dagen wordt er op alle fronten hard gewerkt om het aanleveren van de negatieve testbewijzen op rolletjes te laten verlopen. Tot die tijd hebben we een tip: check goed wat voor negatieve test volstaat voor het land waar je naartoe reist. Het probleem zit in de PCR-testuitslagen, maar voor veel Europese landen is een antigeentest voldoende. Die hoeven niet naar een laboratorium en hiervan heb je binnen een half uur de uitslag. Fingers crossed!

Bron: RTL Nieuws.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden