null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Duurzaam koken en tegelijkertijd geld besparen: zó doe je dat

Op deze Duurzame Dinsdag buigt het kabinet zich over een koffer vol duurzame initiatieven. Dat klinkt misschien als een ver-van-mijn-bedshow, maar ook zelf kun je veel doen om duurzamer te leven. In de keuken bijvoorbeeld, waar we volgens Milieucentraal jaarlijks 40 kilo voedsel per persoon weggooien. Dat kan anders en het is makkelijker dan je denkt.

Eerst even de cijfers op een rijtje. Deze 40 kilo die per persoon in de kliko verdwijnt, zorgt in Nederland voor een totaal van 700 miljoen kilo aan goed eten dat elk jaar wordt weggegooid. En dat is niet alleen zonde van het voedsel, maar ook voor de portemonnee. Per gezin kost dit namelijk zo’n 600 euro per jaar. Dat duurzaam dan ook duur moet zijn, kan onderuitgehaald worden. Met onderstaande tips word jij duurzamer in de keuken en bespaart het je nog geld ook.

Slim shoppen

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het begint allemaal bij een goede voorbereiding bij het boodschappen doen. Check wat er in de koelkast ligt, bekijk de data die op de producten staan en maak een lijstje met de benodigdheden. Zo voorkom je dat je thuiskomt met roerbakgroente, terwijl er onder in de groentelade een halve zak aan het vergaan is.

Koken zonder afval

Alleen al bij het koken verdwijnt er een hoop in de vuilnisbak. Zo koken we massaal te veel pasta en rijst. Begin daarom met het afmeten van je hoeveelheden. Verder worden vaak veel delen van ingrediënten weggegooid die als onbruikbaar worden gezien. De steeltjes van verse kruiden, de uiteindjes van tomaten of de schillen van uien en knoflook. Maar dat is helemaal niet nodig! Zo kun je koken volgens zogenoemde zero waste-recepten. Hierbij worden de ingrediënten helemaal gebruikt en is jouw gerecht duurzamer dan ooit.

De ideale koelkasttemperatuur

Wist jij dat 4 graden de beste temperatuur is om de producten in jouw koelkast bij te bewaren? Dit zou volgens Het Voedingscentrum de perfecte temperatuur zijn. Daarbij is het bovenste plankje van de koelkast vaak relatief het warmst. Zet hier dan ook de producten die de kou minder nodig hebben, zoals blikjes en potjes. De onderste en koudste plank kun je dan gebruiken voor vlees en zuivel.

Weggooilijstjes

Houd eens bij wat je allemaal in de prullenbak gooit. Zijn dat vaak aangebroken zakken spinazie, halve pakken melk of gooi jij steevast je vleeswaren weg? Bij het maken van een lijstje kom je al snel patronen tegen en weet je op welke inkopen je goed moet letten.

Creatief koken

Check eens in de paar dagen je etensvoorraad in huis en pak alles wat bijna niet meer goed is. Dit worden de ingrediënten van jouw 'opruimmaaltijd'. Is de broccoli al minder groen, de tonijn tot vandaag goed en dat halve pakje zure room ook alweer bijna rijp voor de kliko? Gooi het niet weg, maar zoek dan eens op internet naar recepten met júist die ingrediënten. Wie weet wat voor lekkere maaltijden jij tegenkomt als je zoekt naar ‘recept broccoli, tonijn, zure room’.

Deel!

Mocht je nou toch producten of maaltijden overhouden waarvan je weet dat je het niet meer gaat eten: deel het dan! Er is vast een buurvrouw, familielid of vriendin die het heel goed kan gebruiken.

Geïnspireerd geraakt? Kijk hier hoe Libelle's Chanan een lekkere maaltijd maakt met de overgebleven ingrediënten uit haar koelkast.

Bron: Het Voedingscentrum, Milieucentraal. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden