null Beeld

Echt lekker lijnen? Onze gedragsdeskundige tipt!

Libelle Lijnt Lekker
Hoe lekker is lijnen als je van de ene valkuil (gebak) in de andere (friet) valt? We vroegen gedragsdeskundige Hanneke de Bruin om de broodnodige morele support:  "Zorg voor afleiding op onverwachte momenten."

MH

Stel: ik ga met mijn dochter naar de stad. Onze favoriete shop staat naast een gebakkraam, het terras zit altijd vol en de geur van vers gebakken friet komt me nu al tegemoet… Wat nu?

Met de ALS-DAN-plannetjes van vorige week kun je veel moeilijke situaties het hoofd bieden. Je hebt dan van te voren bedacht wat je gaat doen als het moeilijk wordt. Maar er zijn op een dag ook veel onverwachte momenten waar je geen ALS-DAN-plan voor hebt. De bakker die gratis cake uitdeelt om te proeven. Je collega die spontaan een beker chocolademelk voor je neer zet. Zorg in zo’n situatie voor afleiding!

Hoe doe je dat, jezelf afleiden?

Door bewust iets anders te doen of te denken leid je jezelf af. Je bouwt als het ware een pauze in, waarin je jezelf de ruimte geeft om te bedenken wat je wél wil doen.

Ik wil friet eten, op het terras zitten, koffie drinken en een stuk taart toe!

Je wilde lekker lijnen, toch? Probeer het eens met de volgende trucs:

1. Roep een beeld op in je hoofd dat jou motiveert. Bijvoorbeeld die mooie foto van jezelf in je trouwjurk of een vrolijke tekening van je (klein)zoon

2. Spreek jezelf toe!

Zeg in gedachten een ‘spreuk’ op die herinnert aan je doel (ik wil geen dikmakers, want ik wil me beter voelen)

3. Beweeg of pak iets vast!

Recht letterlijk je rug, haal je hand door je haar of trek je jasje recht.

Maakt het nog uit of je kiest voor een beeld, spreuk of iets anders?

Nee, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je een vorm van afleiding kiest die je snel kunt inzetten en die jou herinnert aan je voornemen. Bedenk dus vóóraf hoe jij jouw gedachten kunt verzetten.

Oe, lastig...

Als je er nog even over moet nadenken, tel dan gewoon tot tien als de verleiding voor je neus staat!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden