null Beeld

Echt lekker lijnen? Onze gedragsdeskundige tipt!

Redactie Libelle.nl

Libelle Lijnt Lekker

Maar hoe lekker is dat eigenlijk als je van de ene valkuil (verjaardagstaart) in de andere (wijntje) valt? We vroegen gedragsdeskundige Hanneke de Bruin om de broodnodige morele support.

Hanneke, hoe kunnen we de bekende dieet-valkuilen omzeilen?

Maak een ALS-DAN plan. Dat helpt bij voornemens. Als je je iets voorneemt, loop je de hele dag om valkuilen heen. Van ‘nee’ zeggen tegen traktaties tot de restjes van de kinderen laten staan: de hele dag word je op de proef gesteld. Een ‘als-dan plan’ helpt.

Wat is in vredesnaam een ALS-DAN plan?

Maak eerst je ALS…

1. Bedenk een activiteit die bij je voornemen past. Bij afvallen: ‘niet snoepen’

2. Bedenk wanneer je normaal gesproken snoept, wat je snoept, waar je dat doet en met wie.

3. Bedenk waarom je hebt gesnoept (had je een hongerig gevoel, zag je een collega snoepen, was het een speciale gelegenheid)

Door deze 3 stappen steeds te doorlopen leer je de verleidingen te herkennen én kun je je ‘ALS’ beter formuleren. Bijvoorbeeld: ALS ik een koekje bij de koffie krijg, ALS een collega trakteert of ALS de kinderen hun bord niet leegeten.

Oké: ALS ik zin heb in snoep, dan...

Zorg dat je bij de DAN dingen opschrijft die je wél gaat doen. Het helpt je beter om te zeggen: “ALS er een koekje bij de koffie is, DAN geef ik het direct weg.” In plaats van “DAN eet ik het niet op”. Door een positieve handeling, neem je het heft in eigen handen!

ALS ik zin heb in snoep, DAN geef ik het weg. Mhh, ik weet niet of mezelf geloof

Help jezelf herinneren en schijf je ‘ALS-DAN plannetjes’ op in je telefoon en lees ze vaak hardop voor. Vertel je ALS-DAN plan aan anderen zodat zij jou kunnen helpen herinneren.

Probeer ze een tijdje uit. Werkt het niet, bedenk dan een andere ‘DAN-handeling’. Wees geduldig. Het duurt even voordat ALS-DAN een gewoonte is!

Kun je nog wat voorbeelden opnoemen?

* ALS er getrakteerd wordt op kantoor, DAN loop ik weg en kom een half uur later terug.

* ALS de kinderen eten laten liggen, DAN zet ik het meteen in de ijskast voor morgen.

* ALS we aan tafel gaan, DAN schep ik één keer op en zet dan de pannen terug in de keuken.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden