null Beeld

Echt waar: mannen lijden meer onder griep dan vrouwen

Als hij koorts heeft, gedraagt 'ie zich alsof het einde ter tijden nabij is. Nu blijkt dat mannen zich helemaal niet aanstellen: ze worden gewoon echt harder getroffen door het virus.

Susan Dalstra

Dat heeft alles te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dit hormoon beschermt vrouwen tegen de agressieve symptomen van griep. Volgens het onderzoeksteam van de Johns Hopkins University betekent dit dat mannen met koorts op dezelfde manier behandeld kan worden als vrouwen die last hebben van onvruchtbaarheid of de menopauze: oestrogeen therapeutisch toedienen.

Geïnfecteerde cellen

Het was al eerder bekend dat oestrogeen antivirale eigenschappen heeft bij ziektes als HIV, ebola en hepatitis. Reden voor het onderzoeksteam om te onderzoeken wat het effect is van het hormoon op koorts. Zodra een virus een lichaamscel binnendringt, word je ziek. Het vermenigvuldigt zich binnen die cel en wanneer het vrijkomt uit die geïnfecteerde cellen, verspreidt het zich door het lichaam en kun je er ook andere mee besmetten.

LEES OOK: MET DEZE 7 TIPS SNOTTER JE JEZELF DOOR DE GRIEP HEEN

Minder agressief

De hoeveelheid waarin het virus zich verspreidt, bepaalt de ernst van de griep. En hoe minder het virus zich vermenigvuldigt, des te kleiner ook de kans dat je anderen besmet. Oestrogeen zorgt ervoor dat de griep minder agressief is en dus hebben vrouwen er vaak minder last van. De volgende keer dat je man kermend in bed ligt, misschien toch maar een kopje gemberthee en een aai over de bol brengen.

Bron: The Daily Mail. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden