null Beeld

Een beetje vreemd maar wel lekker: homemade pizza patate & pesce

Dit jaar bakken we lekker zelf onze pizza. Precies zoals de Italianen dat doen: met verse ingrediënten op een dunne, krokante bodem. Het geheim? Kneed het deeg echt lang en goed door, en zorg dat die oven loei- en loeiheet is. Beleg de pizza's vervolgens met de lekkerste toppings zoals aardappel & forel.

Online redactie Libelle

Dit heb je nodig voor homemade pizzadeeg:

Voor 4 personen:

  • 300 ml water, lauw
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 500 g Italiaanse bloem tipo 00
  • 2 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 2 el goede olijfolie
  • Extra hoge mengkom, deegroller

Schenk het lauwe water in een hoge kom. Strooi de gist erbij en laat 5 minuten staan. Meng ondertussen de bloem met het zout en de suiker. Maak dan een kuiltje in de bloem en schenk de olijfolie en het gistmengsel erin. Roer met een spatel vanuit het midden het gistmengsel door de bloem. Bestuif het werkvlak met wat extra bloem en kneed het deeg gedurende 10 minuten (echt doen!), tot het soepel en elastisch is. Vorm er een bal van en leg deze terug in de kom. Laat het deeg nog 1 uur afgedekt rijzen. Kneed het voor gebruik nog even door en verdeel het pizzadeeg in vier bolletjes.

Tip: maak een dubbele hoeveelheid en vries de bolletjes in.

Bereidingstijd: 15 min.

Wachttijd: 1 uur

En nu kan de pizzaparty pas echt beginnen: toppings! De topping is misschien niet je eerste keuze, maar laat je smaakpapillen verrassen.

Pizza patate & pesce

  • 1 bolletje pizzadeeg
  • 2 el Parmezaanse kaas, geraspt
  • 125 g mascarpone
  • 1 aardappel
  • 1 citroen
  • knoflookolie
  • 1 rode ui
  • 4 mini-komkommertjes
  • 1 tl suiker
  • mespunt zout •
  • 100 g gerookte forelfilet, in stukjes gebroken
  • 4 takjes dille

Verwarm de oven voor op 220 °C. Rol het bolletje pizzadeeg uit tot een ronde lap van circa 22 cm Ø. Leg de pizza alvast op een vel bakpapier. Roer de Parmezaanse kaas door de mascarpone en verdeel het over de pizza (laat ongeveer 3 cm van de rand vrij). Schaaf de aardappel in flinterdunne plakjes en verdeel ze over de pizza. Rasp wat citroenschil erover en/of leg enkele dunne plakjes citroen erop. Kwast de pizzarand in met de knoflookolie, leg de pizza (op bakpapier) op de loeihete bakplaat en bak ’m in 8 à 10 minuten goudbruin. Snijd ondertussen de rode ui en de komkommer in plakjes en meng ze met 4 el citroensap, de suiker en het zout. Laat even marineren. Haal de pizza uit de oven. Verdeel de forel erover, en wat ui- en komkommermengsel. Druppel er ook nog wat knoflookolie over. Serveer de rest er in een schaaltje bij, met wat parten citroen. Garneer met plukjes dille.

Smullen maar!

Receptuur: Jacqueline Pietrowski. Beeld: Eric van Lokven

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden