null Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Een derde van de rookmelders werkt niet: zó weet je of de jouwe ’t nog wel doet

Rookmelders zijn ontzettend belangrijk: hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans je hebt je om je huis veilig te verlaten. Toch heeft maar zo’n 75 procent van de mensen een rookmelder thuis hangen. En een derde daarvan werkt niet eens naar behoren. De brandweer is daarom met de campagne ‘Rookmelders redden levens’ gestart om dit probleem aan het licht te brengen én mensen tips te geven over het gebruik van rookmelders.

Brandveiligheid

Zelfs als je een rookmelder in huis hebt, betekent dit niet automatisch dat je ook veilig bent.

Regelmatig testen

Een rookmelder gaat namelijk gemiddeld 10 jaar mee, maar in de tussentijd moet je ’m ook regelmatig checken, iets wat veel mensen niet doen. “In principe moet dat één keer per maand. Maar we snappen ook dat je het af en toe vergeet. Probeer vaste momenten te vinden. Koppel het aan iets dat je het onthoudt of zet het in je agenda,” aldus Geert-Jan Rijsterborgh van (Brand)veilig Leven Veiligheidsregio Utrecht tegen RTLNieuws.

Hoe kun je een rookmelder testen?

Het testen van een rookmelder is heel gemakkelijk: het enige wat je hoeft te doen is op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Let er op of je de rookmelder goed hoort als deze afgaat, test de melder daarom met alle deuren gesloten. Met een decibel app (bijvoorbeeld de app ‘Decibel meter’ of ‘sound level meter’) kun je controleren of de geluidsfrequentie van je rookmelder goed genoeg is. De geluidssterkte moet overal minimaal 75 decibel zijn. Hoor je het alarm niet goed? Dan kun je het beste voor koppelbare rookmelders gaan.

Wat als de rookmelder het niet meer doet?

Als tijdens het testen blijkt dat de melder het niet doet, is de kans groot dat de batterijen vervangen moeten worden. Een batterij gaat namelijk gemiddeld één jaar mee, maar je hebt ook rookmelders met batterijen die het vijf tot tien jaar doen. Plak in ieder geval een datumsticker op de rookmelder op het moment dat je een nieuwe batterij plaatst, zo weet je altijd wanneer de batterij voor het laatst vervangen is. Mocht je melder het hierna nog niet doen, dan kun je het beste een nieuwe aanschaffen. Koop er eentje waarvan de batterij tien jaar meegaat, zodat je deze niet regelmatig hoeft te vervangen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws, Rookmelders.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden