null Beeld

Een feestje voor het oog én de mond: zebra-cake met cacao

Het is weer tijd om te gaan bakken. Maar niet de standaardcake die we al veel vaker gebakken hebben. Dit keer gaan we voor een variant met wat extra liefde: Zebra-cake met een flinke toef cacao. 

Dit heb je nodig voor 12 plakken:

  • 250 ml zonnebloemolie
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 5 eieren
  • 250 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1½ tl vanille-of rum-essence
  • 35 g cacao
  • ca. 4 el melk

Extra nodig

  • 2 beslagkommen
  • Bakblik lage tulband, inhoud ca. 2 liter, ingevet

Zo maak je de cake:

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Mix in een beslagkom de olie met de basterd suiker en de eieren.
  3. Zeef de bloem met het bakpoeder en een snuf zout boven de kom en mix kort tot een egaal beslag.
  4. Verdeel het beslag in 2 gelijke delen over de 2 beslagkommen.
  5. Roer de essence door het beslag van de eerste kom en schep er 2 à 3 eetlepels beslag uit de tweede kom bij.
  6. Roer vervolgens een papje van de cacao met net zoveel melk tot het ongeveer de dikte van het beslag heeft en meng door de tweede kom tot chocoladebeslag (uiteindelijk heb je circa evenveel licht als donker beslag).
  7. Lepel van het lichte beslag een bodempje in de cakevorm en spreid netjes uit over de bodem. Hoeft niet over de zijkant, want dat gebeurt automatisch met vullen.
  8. Giet daarop over het midden een paar lepels chocoladebeslag (niet aandrukken of verdelen, dat gaat vanzelf).
  9. Wissel zo donker en licht beslag met elkaar af tot het beslag op is en de vorm gevuld.
  10. Bak de cake in 45-50 minuten goudbruin en gaar.
  11. Controleer na 45 minuten met een satéprikker of de cake gaar is. Komt deze schoon uit het beslag, dan is de cake gaar.
  12. Zet ’m anders nog even terug in de oven.
  13. Laat de cake tot slot buiten de oven 5 à 10 minuten rusten in de vorm en laat daarna uit de vorm verder afkoelen op een rooster.
  14. Bestuif de cake eventueel nog met cacao voor het aansnijden en serveren.

Bereidingstijd 40 min. Oventijd 50 min.Nog meer lekkere gerechten vind je in Libelle Lekker:


Styling: Cyn Ferdinandus. Fotografie: Yvonne Jimmink. Receptuur: Eric van Lokven

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden