null Beeld

Een gezellige vriendinnenlunch

Met de mooiste vintage-spulletjes, gesteven servetten die nog van grootmoeder zijn geweest, verse bloemen uit de tuin, alles met smaak gecombineerd. En natuurlijk heel veel lekkere dingen om een lange zomermiddag van te genieten. Hieronder vindt u een recept voor zo’n gezellige vriendinnenlunch. Gaat u uw vriendinnen ermee verrassen?

Drie kleuren ravioli met warme salieboter
Voor circa 5 personen

  • 1 eidooier, losgeklopt
  • 1 el olijfolie

Basisrecept pastadeeg

  • 300 g ongebleekte witte bloem
  • 3 grote eieren
  • 1/2 tl zout

Groen pastadeeg

  • 350 g ongebleekte witte bloem
  • 2 middelgrote eieren
  • 80 g gekookte en gepureerde spinazie

Paars pastadeeg

  • 350 g ongebleekte witte bloem
  • 2 middelgrote eieren
  • 5-6 el bietensap

Voor de vulling

  • 400 g spinazieblaadjes
  • 250 g verse ricotta
  • 1 el fijngesneden basilicum
  • 1 el fijngesneden munt
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 tl zout
  • 1 tl gemalen zwarte peper

Voor de saus

  • 100 g boter
  • 2-3 el fijngesneden salieblaadjes

Bereidingswijze

Pastadeeg

  • Doe de bloem in een grote kom, maak in het midden een kuiltje.
  • Klop de eieren los met het zout en schenk dit mengsel in het kuiltje.
  • Doe er, voor de groene pasta, de spinazie bij en voor de paarse pasta het bietensap.
  • Roer met een vork de bloem met het eimengsel door elkaar en vorm het met de handen tot een bal.
  • Kneed het deeg daarna op een bebloemd werkvlak met twee handen 10-15 min. stevig door tot het soepel en elastisch is.
  • Laat het deeg afgedekt 20 min. rusten en rol het dan dun uit met een pastamachine of met de hand.

Vulling

  • Kook de spinazie 3-4 min. en laat goed uitlekken.
  • Hak de spinazie fijn en knijp de rest van het vocht eruit.
  • Meng de spinazie met ricotta, basilicum, munt, kaas, zout en peper.
  • Leg de vellen deeg op het werkvlak en verdeel er eetlepels vulling over.
  • Bestrijk het deeg rondom de vulling met losgeklopt eidooier en leg er een ander vel pastadeeg op.
  • Druk de deegranden goed op elkaar en snijd of steek er daarna vierkante ravioli uit.
  • Kook de ravioli enkele min. in ruim kokend water met 1 tl zout en 1 el olijfolie.
  • Laat ze goed uitlekken.
  • Maak intussen de boter heet en roer de salie erdoor.
  • Serveer dit als saus bij de ravioli.

Uitrollen met de pastamachine

Rol het deeg in gedeelten uit. Begin met stand 1 – de grootste opening – en verklein de opening steeds één stand tot stand 6 of 7 (afhankelijk van de machine). Bestrooi het deeg met bloem als het te plakkerig is.

Tip

Als je alle kleuren pastadeeg maakt, is dat te veel voor vijf personen. Je kunt het deeg altijd invriezen dan later weer gebruiken.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden