Fish cat Beeld Getty Images
Fish catBeeld Getty Images

COLUMNBETTINA VOOS

Een gezonde vagina ruikt gewoon precies waar ze naar moet ruiken: naar zichzelf

Bettina Voos

‘I love the smell of lactacyd in the morning’, zei collega A. eens. Hij en ik werkten samen bij mannenblad FHM, destijds nog een tijdschrift, tegenwoordig een website. Werkelijk álle onderwerpen die de mannelijke psyche en fysiek raakten, kwamen daar aan bod. Zowel in het magazine als op de redactie, waar de m/v-verdeling ongeveer 50/50 was. Op een dag ging het over het gebruik van vaginale wasemulsie en werd duidelijk dat collega A. de geur van het product - uiteraard - associeerde met sex.

Nu heeft geur sowieso een enorme impact, waarmee herinneringen en emoties worden getriggerd. Dat heeft iets te maken met het limbische systeem, de plek in de hersenen waar geur, maar ook emoties, worden opgeslagen. Zo denk ik bij 4711 (de originele uitvoering) onmiddellijk aan mijn oma, aan mijn lieve schoonmoeder als ik Chanel No.5 ruik en kreeg ik een vloedgolf aan oude beelden binnen toen ik een aantal jaar geleden Musk by Alyssa Ashley herontdekte. De geur waarin ik mezelf in mijn tienerjaren en early twenties zo’n beetje marineerde.

Waarom de partner van A. het product gebruikte, heb ik destijds niet gevraagd. Ik vermoed omdat ze zich anders niet schoon genoeg voelde, of dacht dat ze van zichzelf onprettig rook. Een vraag die bijna alle vrouwen zich wel eens gesteld zullen hebben, maar waar weinig over wordt gesproken. En áls het er al eens over gaat, dan in negatieve termen: visgeur, putlucht, ammoniak of bleekwater. Waarom eigenlijk? Een gezonde vagina ruikt gewoon precies waar ze naar moet ruiken: naar zichzelf. Al naar gelang het stadium van je cyclus en je seksuele opwinding of -activiteit varieert de geur wat. Da’s volkomen natuurlijk. En aangezien mannen hun zaakje ook niet dagelijks onderdompelen in een speciale wasemulsie, lijkt me dat helemaal prima. En komt er hopelijk ooit een dag dat we de gêne achter ons laten en durven zeggen: I love the smell of pussy in the morning.

In aflevering 4 van De Vagina Dialogen gaat het over de vagina in (letterlijk) al haar geuren en kleuren. De schaamte voorbij, gewoon omdat het kan en omdat het moet. Hieronder kun je deze podcast, getiteld ‘Verse vis’ beluisteren.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden