null Beeld

Een glas wijn per dag: is dat nou goed voor je of niet?

De meesten van ons houden zo af en toe wel van een lekker glaasje wijn bij het eten. Maar of 't nou rood is of wit: kan zo'n dagelijkse bel kwaad of niet? 

Tessa Heinhuis

Al meer dan 35 jaar zijn er weten we hoeveel studies gedaan in verschillende westerse landen (bijvoorbeeld in Frankrijk, Denemarken en de Verenigde Staten). En allemaal komen ze tot dezelfde conclusie. Mensen die geregeld een matige hoeveelheid wijn drinken, worden minder geconfronteerd met hart- en vaataandoeningen. We hebben het dan vooral over hartaanvallen. Bovendien: wijn helpt om een nieuw hartinfarct te voorkomen bij wie al eerder een hartaanval heeft gehad.

Lastige kwestie

Cardioloog Janneke Wittekoek: “Een studie onder 85.000 vrouwen toonde aan dat vrouwen die 1 tot 3 alcoholconsumpties per week drinken 49% minder kans hadden op een hartaanval. Maar wanneer je meer drinkt, stijgt je kans op allerlei andere ziektes drastisch."

Braaf land

Het advies van de Gezondheidsraad is daarom recentelijk bijgesteld: je mag maximaal 1 glas per dag en liever helemaal geen alcohol. In Europa is Nederland hiermee het braafste jongetje van de klas, zegt voedingshoogleraar Frans Kok. De KWF Kankerbestrijding juicht deze ontwikkeling toe, aldus woordvoerder Marsja Meijer. “Geen alcohol is altijd beter dan een beetje alcohol als het om het risico op kanker gaat. Jaarlijks sterven er ongeveer duizend mensen aan kanker door alcohol. Alcohol veroorzaakt verschillende soorten kanker, zoals mondkanker, leverkanker, alvleesklierkanker, darmkanker, borstkanker, keelholtekanker en strottenhoofdkanker.”

Niet zo makkelijk te zeggen

Of een beetje proosten met vino dus kwaad kan? Ja en nee. Het ligt eraan op welke ziektes je let. Maar er moet natuurlijk altijd rekening worden gehouden met de verdere levensomstandigheden. En 1 glas, 2 glazen, 3 glazen... Hoeveel wijn mag je nu eigenlijk elke dag drinken zonder al te veel risico’s te nemen? Dat is moeilijk te zeggen, want het is een vraag waarop geen enkele studie een duidelijk antwoord heeft.

Altijd met mate

Wie met mate – en dat mag zelfs dagelijks zijn – wijn drinkt, kan dat met een gerust hart doen: het lichaam kan zo’n hoeveelheid alcohol met gemak aan en slaagt erin om ook de kankerverwekkende effecten teniet te doen. Maar als iemand heel veel alcohol drinkt, zelfs al is dat maar 1 keer per week, raakt het enzymatische systeem overbelast en slaagt je lijf er niet meer in om de giftige effecten te neutraliseren. Een goede om te onthouden, nietwaar?

Interview: Annemarie van Dijk. Bewerking tekst: Tessa Heinhuis. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden