null Beeld

Een groene garderobe is hip

We winkelen online heel wat af! Van Zalando naar Bijenkorf en dan toch maar weer terug naar Zalando om het mode item te kopen wat je als allereerst tegen kwam. Maar let jij ook op duurzame mode? Er wordt steeds meer duurzame mode geproduceerd. Maar wat houdt dit precies in?

Kim Dierckx

Waarom duurzame mode?

  • Jaarlijks worden 91 miljard kledingstukken geproduceerd - dat is ruim 60 miljard kilo textiel. Daarmee zorgt de textielindustrie voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot en dit verbruikt jaarlijks ruim 3% van al het voor mensen beschikbare water. Bijna de helft van de afvalwaterproblemen in de wereld is gerelateerd aan de productie van textiel.
  • Zo heeft elke stof zijn eigen schade aan het milieu. De productie van synthetische stoffen kost veel energie. Bij de productie van natuurlijke stoffen wordt veel water en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dan nog niet gesproken over de chemische behandelingen die veel kleding ondergaat.
  • Veel kleding wordt geproduceerd in Azië, Afrika of Zuid-Amerika. In deze landen komen vaak slechte arbeidsomstandigheden voor. Denk hierbij aan: te lage lonen, extreem lange werkweken en misstanden zoals kinderarbeid, onveilige fabrieken, opsluiting en mishandeling. Ook het dierenwelzijn komt vaak in het geding.

Genoeg redenen om over te gaan op duurzame mode, niet?

Wat houdt duurzame mode precies in?

Duurzame mode is een heel breed begrip. Bij de productie van deze mode wordt gebruik gemaakt van ecologische stoffen. Vaak hebben deze stoffen een keurmerk. Dat betekent dat bij de productie van de materialen met bepaalde factoren rekening gehouden wordt. Van het oogsten van de grondstoffen tot aan de verpakking en distributie wordt er rekening gehouden met een verantwoorde aanpak. Daarnaast verzekeren de meeste keurmerken de koper ervan dat de stoffen ook maatschappelijk verantwoord zijn gefabriceerd. Hierbij moet je denken: tegen een gegarandeerd minimum loon, zonder kinderarbeid en in een veilige en hygiënische werkomgeving.

Duurzaam kopen

Niet alle merken verkopen duurzame mode. Maar welke merken nu wel? En hoe herken je deze kledingstukken?

Tegenwoordig kom je steeds vaker tegen dat je bij webshops in het filter menu kunt aanvinken of je eco kleding wilt. Is dat niet het geval? Dan staat er vaak een groen tekentje bij de foto van het kledingstuk waaraan je het kunt herkennen.

In kledingwinkels is nog een stukje moeilijker te herkennen welke kledingstukken duurzaam zijn. Als je voor duurzame mode wilt gaan, is het altijd slim de verkoopster aan te spreken. Libelle heeft voor jou ook een aantal handige websites verzameld waarop jij precies kunt zien welke merken er allemaal een biologische lijn hebben: Fair Wear Foundation, Made-By en Modevlinder.

Ben jij in voor eco mode? Wat dacht je van deze leuke, duurzame én betaalbare mode?:

null Beeld
null Beeld
null Beeld

Bron: Nudge

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden