null Beeld

Een mail van Anne-Wil aan Manon

Anne-Wil wilde net gaan slapen toen ze een emotionele mail binnenkreeg van haar dochter Manon. Ze schrijft dat ze overtijd is, maar weet opeens niet meer zo zeker over ze wel een kind wil met haar veel jongere vriend Boy... 

Online redactie Libelle

Lieve Manon,

Natuurlijk schrok ik toen ik een mail van jou op mijn mobiel zag verschijnen. Want waarom zou je mij een mail sturen? We bellen elkaar toch altijd als er iets is? Mijn eerste reactie was dan ook om jou te bellen en je te vragen of je mij niet gewoon kunt vertellen wat je kwijt wilt. Daarna pas bedacht ik dat schrijven een mooie gelegenheid is om gedachten op een rij te zet-ten, en dat je er daarom voor hebt gekozen om een mail te schrijven. En pas dáárna ben ik je mail gaan lezen.

De eerste keer snel, de tweede keer langzaam en de derde keer met tranen in mijn ogen. En daar zit ik nu, op de rand van mijn bed, een leesbril op en mijn mobiel in mijn hand. Naast me ligt Han te slapen, maar ik ben klaarwakker, want je verwacht een antwoord van me waaraan je iets hebt, dat is duidelijk.

Je bent dus overtijd en je durft geen test te doen omdat je bang bent dat het echt waar is wat je vreest, namelijk dat je zwanger bent. ‘Ik weet niet zeker of ik dat wel wil’, schrijf je letterlijk. En mijn hart sloeg over toen ik dat las, want het klinkt heel erg akelig! Vooral omdat je er achteraan schrijft dat het Boy is die zo graag een kind wil. Als iemand mij vraagt waarom ik jou en Bart heb gekregen, dan zal ik zeggen ‘Omdat ik met hart en ziel naar een kind verlangde van de man van wie ik zo veel hield.’ Maar als jij inderdaad zwanger bent, en dit kindje wordt geboren, en iemand aan jóu de vraag stelt waarom je dat kindje hebt gekregen, dan zal jouw antwoord moeten zijn: ‘Omdat mijn vriend zo graag een kind wilde.’

Besef je hoe dodelijk dat antwoord is? Begrijp je Manon, dat je dan eigenlijk de draagmoeder bent geweest van het kind van jouw geliefde? Ik weet dat het hard klinkt en geloof me als ik zeg dat ik heel veel van je hou en dat altijd zal blijven doen, maar dat ik niet anders kan dan een hard antwoord geven op iets wat in wezen een heel harde vraag is.

Je hebt het erover dat ‘langer wachten’ onverantwoord is in verband met je leeftijd. Je schrijft dat je met de pil bent gestopt omdat je bang bent dat je Boy anders kwijtraakt. ‘Want hij hoeft maar met zijn vingers te knippen en hij heeft een andere vriendin.’ Manon, lieve lieve Manon, wat zijn dat voor non-argumenten? Je bent een slimme meid, dat ben je altijd geweest, en ik weet zeker dat je eigenlijk zelf ook wel weet dat je nu heel raar bezig bent. De gedachte komt in me op dat je mij deze mail schrijft omdat je van mij de harde waarheid wilt horen.

Namelijk dat je niet, nooit, een kind op de wereld mag laten komen op grond van de onzin die je hierboven geschreven hebt. Ondertussen ben je overtijd en misschien zelfs zwanger. Je ziet op tegen de slapeloze nachten, je maakt je zorgen over je libido en de mening van Robbert en Wil. Maar dat is allemaal te laat als je inderdaad zwanger bent. Er is alleen één ding waar we het nog niet over gehad hebben: op het moment dat je jouw baby in je armen houdt, zul je ervan houden, met heel je hart, daar twijfel ik niet aan. Zoals ik ook van mijn nieuwe kleinkind zal houden met heel mijn hart, en alles zal doen om jou te helpen als je het moeilijk hebt. Wat niet wegneemt dat als blijkt dat je niet zwanger bent, je beter maar heel snel die pilstrip weer tevoorschijn kunt halen. Niet alleen in jouw eigen belang maar vooral ook in het belang van een kind dat er recht op heeft dat hij van harte en zonder bijgedachten welkom zal zijn.

Heel veel liefs,

Mama

PS. Het dagboek van Anne-Wil lees je iedere week in Libelle. Wil je het dagboek van dochter Manon elke week per e-mail ontvangen? Klik dan hier voor meer informatie.

Tekst: Tineke Beishuizen. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden