null Beeld

Een speurtocht in vijf stappen

Een speurtocht heb je al georganiseerd in 5 stappen:

LaraSteenvoorden

Verzin een thema voor je speurtocht

Het thema van de speurtocht is érg belangrijk. Voor meisjes doen thema’s met sprookjes, Disney en Dora het goed. Jongens zijn gek op stoere onderwerpen vol draken, piraten of Halloween. Begin je speurtocht met een introductieverhaal, je zult zien dat het ze meteen enthousiast maakt.

Goede voorbereiding

Wanneer je de uitnodigingen schrijft, bedenk dan dat er altijd ongelukjes kunnen gebeuren. Vraag de ouders van de kinderen hen wat schone kleding, eventuele medicijnen en een telefoonnummer voor noodgevallen mee te geven. Check de dag voor de speurtocht het weer: het kan zijn dat je regenkleding en -laarzen nodig hebt. Loop de route altijd eerst even zelf om onverwachte obstakels te voorkomen.

Teken een (veilige) route uit

Vermijd drukke kruispunten en regel begeleiding als je meerdere groepjes hebt. Maak de route niet te lang, een uur is ruim voldoende. Voor jonge kinderen teken of maak je pijlen en andere figuurtjes om de weg te wijzen. Wat oudere kinderen kun je een routebeschrijving meegeven. In het bos is het handig om bomen te markeren met gekleurde vlaggetjes.

Bedenk een aantal opdrachten

null Beeld

Op internet vind je genoeg inspiratie voor opdrachten. Denk aan koekhappen, het tellen van auto’s onderweg, smaakproefjes of raadsels. Houd het simpel en zorg ervoor dat je genoeg tijd uittrekt per opdracht: zo lopen groepjes elkaar niet tegen het lijf als ze te kort na elkaar vertrekken vanaf het beginpunt.

Maak een lekkere traktatie

Uiteraard is de schat voor de kinderen heel erg belangrijk. Ze zitten volledig in het verhaal en zullen het waarderen wanneer er iets lekkers op hen wacht. Gezonde snacks of iets zoets, het maakt niet uit. Zolang je het op een leuke manier aanbiedt kan hun dag niet meer stuk!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden