Een van de dodelijkste ziektes op aarde dreigt terug te komen

Door een uitbraak in Siberië zijn wetenschappers er bang voor: de pokken dreigen terug te komen. En de oorzaak is wel heel onverwacht.

Chanan Foppen

De pokken is een levensbedreigende en zeer besmettelijke ziekte die wordt gekenmerkt door hoge koorts, zware griep, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid, braken en veel blaasjes op de huid. Vooral in de beginfase is de ziekte heel besmettelijk. De afgelopen 3000 jaar was dit een veelvoorkomende ziekte en is zelfs 1 op de 10 mensen hieraan overleden. Als je besmet was met het virus, was er een grote kans dat je het niet zou overleven. In de jaren '70 verdween de ziekte en tien jaar later werd de wereld zelfs pokkenvrij verklaard. Zou het echt zo zijn dat de ziekte terug kan keren?

Siberië

Door klimaatveranderingen smelt het ijs in Siberië en daardoor zijn er dode lichamen, die besmet zijn met het virus, aangespoeld. 120 jaar geleden zijn er duizenden mensen aan de pokken gestorven tijdens een epidemie in Siberië. De lichamen lagen diep onder de bevroren grond, maar doordat het ijs smelt kunnen de lichamen weer naar de oppervlakte komen, mét het virus wat zij met zich meedragen.

Ziekenhuis

Die angst komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er liggen op dit moment een aantal mensen in het ziekenhuis die een ander virus op deze manier hebben opgelopen. Daar komt de vrees van de gezondheidsexperts vandaan. De lichamen die nu al bovenkomen, worden meteen getest op verschillende virussen. Daarbij zijn al stoffen gevonden die wijzen naar de pokken.

Smelten

Het ijs in dit gebied in Siberië smelt dit jaar veel sneller dan de jaren hiervoor. Normaal was dat ongeveer 20 tot 60 centimeter, maar dit jaar is het al meer dan een meter. Hierdoor zullen de lichaam sneller weer aan de oppervlakte komen. Of het dan ook echt zo is dat mensen de ziekte kunnen oplopen, is nog niet bekend. Daar wordt nu dus onderzoek naar gedaan.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

LEES OOK:

Bron: Nieuwsblad.be. Beeld: ANP.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden