null Beeld

‘Een vetarm dieet is niet het beste om af te vallen’

Na 53 studies hebben wetenschappers ontdekt dat een vetarm dieet niet veel meer werkt voor gewichtsverlies dan een dieet waar meer vet in zit.

Vera Klandermans

Al jaren is het een grote discussie hoe een dieet eruit moet zien als je kilo's wilt afvallen. Amerikaanse onderzoekers analyseerden gegevens van ruim 68.000 mensen uit 53 verschillende studies. Ze keken naar het verschil in gewichtsverlies en -behoud, tussen een dieet met weinig vet en een willekeurig ander dieet waarbij maaltijdvervangers werden gebruikt.

LEES OOK: Dit gebeurt er als je een week lang pizza eet.

Gemiddeld waren alle deelnemers na een jaar bijna 3 kilo lichter. De mensen die een dieet met weinig koolhydraten volgden, waren ongeveer een kilo lichter dan de mensen die de hoeveelheid vet verminderden. In sommige gevallen leidde een dieet met meer vet tot betere resultaten. Goed nieuws, want dat zou kunnen betekenen dat je beter een pizza kunt eten en de chiazaden kunt laten staan. Er was alleen meer gewichtsverlies in een vetarmdieet als het werd vergeleken met een 'normaal eetpatroon'.

'Verder kijken dan calorieën'

De onderzoekers hebben geen aanwijzingen gevonden dat een bepaalde hoeveelheid vet goed of slecht zou zijn voor gewichtsverlies op lange termijn. Onderzoeker Deirde Tobias van het Brigham and Women’s Hospital vindt dat we verder moeten kijken dan caloriëen en ons moeten richten op een gezond eetpatroon met verse producten en goed moeten kijken naar portiegroottes. Ook vindt ze het belangrijk dat als mensen gewicht willen verliezen ze aan een dieet beginnen dat goed is vol te houden.

Bron: Nu.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden