Scène uit 'Rampvlucht' Beeld Mark de Blok
Scène uit 'Rampvlucht'Beeld Mark de Blok

30 jaar later

Eerste aflevering ‘Rampvlucht’ over Bijlmerramp roept heftige herinneringen op bij kijkers

Precies dertig jaar na de Bijlmerramp is op televisie een vijfdelige dramaserie over de vliegtuigramp te zien. De eerste aflevering maakt gelijk diepe indruk en roept veel herinneringen op bij de kijkers thuis. ‘Dit komt wel even binnen.’

Demi SchoenmakersMark de Blok

Rampvlucht is een op werkelijkheid gebaseerde thriller en gaat niet alleen over de Bijlmerramp zelf, maar ook over de nasleep van deze vliegtuigramp.

De échte oorzaak achterhalen

Als op 4 oktober 1992 een Boeing 747 van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neerstort op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmermeer is Nederland in één klap wereldnieuws. Onderzoek wijst uit dat een veiligheidspen bij één van de motoren is losgeschoten. Kortom: gewoon veel pech.

Maar de zwarte doos is onvindbaar.

Journalisten Vincent Dekker (Thomas Höppener) en Pierre Heijboer (Yorick van Wageningen) zoeken daarom samen met dierenarts Asha Willems (Joy Delima) hoe dit vliegtuig kon neerstorten. Sommige betrokkenen werden ook ernstig ziek, waardoor Vincent en Pierre zicht afvragen wat dat vliegtuig eigenlijk aan boord had.

Herinneringen aan Bijlmerramp

De reacties op de eerste aflevering zijn louter positief. Kijkers zijn diep onder de indruk. De akelige beelden en goede acteerprestaties leveren soms ‘beklemmende herkenningen’ op.

Velen kijkers delen op Twitter hun herinneringen van de Bijlmerramp. ‘Eerste deel van Rampvlucht over de Bijlmerramp is veelbelovend en maakt nieuwsgierig naar het vervolg. Ik kan me die zondagavond in 1992 nog als de dag van gisteren herinneren’, schrijft een kijker op Twitter.

Een ander reageert met: ‘Dit komt wel even binnen, los van of het feit of fictie is. Als je onder de rook van Schiphol woont, spelen dit soort scenario’s altijd in je achterhoofd. Ik zat toen in de trein en reed Amsterdam Amstel binnen. Ik heb de explosie gezien, niet wetende wat ik toen zag.’

Het kijken van deze serie zal ook bij Marléne Truideman (69) veel verdrietige herinneringen oproepen. Eerder deelde zij in Libelle haar verhaal over de Bijlmerramp. In 1992 woonde ze in de flat waarop de Boeing 747 neerstortte. Haar zoon Guillermo (16) en dochter Graciella (14) kwamen om. “Hoewel alles was weggevaagd, bleef ik hoop houden.” Lees hier het hele interview.

Gouden Kalf-nominatie voor ‘Rampvlucht’

Rampvlucht maakt in de categorie Dramaserie samen met Dirty Lines en Het jaar van Fortuyn kans op een Gouden Kalf tijdens het Nederlands filmfestival.Op vrijdag 30 september wordt de winnaar tijdens het Gouden Kalveren Gala 2022 bekendgemaakt.

Rampvlucht is vanaf donderdag 29 september elke dag om 21:30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1. De slotaflevering wordt uitgezonden op dinsdag 4 oktober, exact 30 jaar na de ramp.

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: Rampvlucht

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden