Eindelijk! De EU komt met een vrouwenquotum voor de Europese bedrijfstop Beeld Getty Images
Eindelijk! De EU komt met een vrouwenquotum voor de Europese bedrijfstopBeeld Getty Images

Eindelijk! De EU komt met een vrouwenquotum voor de Europese bedrijfstop

Veel ambitieuze vrouwen lopen tijdens hun werk tegen het glazen plafond aan en kunnen daardoor niet doorgroeien tot de Europese bedrijfstop. Na tien jaar ruzie komt de EU eindelijk (!) met een vrouwenquotum om hieraan een einde te maken.

Demi SchoenmakersGetty Images

In een akkoord tussen EU-landen en het Europees Parlement is afgesproken dat straks 40% van de leden van een raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven vrouw moet zijn. Of zowel een derde van de commissarissen als een derde van de leden van de raad van bestuur moet vrouw zijn.

Strafmaatregelen

Naar verwachting wordt de Europese wet in 2024 van kracht. Halen bedrijven dit niet? Dan kunnen er strafmaatregelen worden genomen, zoals boetes. Ook kan de benoeming van mannen in bedrijven worden geblokkeerd tot er wél genoeg vrouwen zijn.

Vrouwenquotum in Europa

Voor landen als Frankrijk, België, Portugal en Zweden is er niet veel aan de hand. Daar ligt het gemiddeld aantal vrouwelijke commissarissen al boven de 40%. Ook in Nederland zal er niet heel veel veranderen, aangezien hier al sinds 1 januari een vrouwenquotum geldt, waarbij een op de drie commissarissen een vrouw moet zijn. Maar landen als Estland, Cyprus en Malta moeten veel vrouwen gaan aannemen om dit vrouwenquotum te halen. Daar is ruim negen op de tien commissarissen nog man.

Meer diversiteit dankzij vrouwenquotum

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is blij met het resultaat en deelt een bericht op Twitter. ‘Dit is een belangrijke dag voor vrouwen in Europa’, schrijft ze vol trots. ‘Het is ook een grote dag voor bedrijven, want meer diversiteit betekent meer groei en meer innovatie.’

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden