null Beeld

Eindelijk: geen plofkip meer in vleeswaren van enkele supermarkten

Goed nieuws: supermarkten Jumbo en Albert Heijn beloven voor het einde van het jaar in elk geval hun vleeswaren en verse kipmaaltijden plofkip-vrij te maken.

Lonneke Bär

Maar liefst een kwart van de totale vleesconsumptie bestaat uit vleeswaren. Hoeveel daarvan kip bevat, is niet bekend. Toch is Stichting Wakker Dier blij met de aankondiging: "Albert Heijn en Jumbo zijn de eerste supermarktketens die deze belangrijke stap zetten. Miljoenen kippen krijgen hierdoor een iets beter leven."

Eén-sterren-kip

Hoewel het nog tot het einde van het jaar duurt tot alle vleesproducten vervangen zijn, begint Albert Heijn al half april met de vervanging van alle kip-stoommaaltijden. Deze bevatten vanaf die datum scharrelkip met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. De maanden daarna wordt kip in andere verse producten, zoals maaltijdsalades en verse maaltijden, vervangen door kip die een beter leven hebben gehad.

Pizza

Supermarkt Jumbo gaat in de loop van het jaar de kip van alle verse kippizza’s, -maaltijden, -maaltijdsalades en -vleeswaren van het huismerk vervangen.

Plofkip

Wakker Dier voert sinds 2012 actie tegen wat de organisatie plofkip noemt: het vlees van een kuiken dat extreem snel groeit in stallen waar het met 20 soortgenoten op een vierkante meter leeft.

Bron: Nu.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden