null Beeld

Eíndelijk verbod voor elektronische halsbanden bij honden

Het gebruik van elektronische halsbanden voor de opvoeding van honden wordt vanaf 1 juli volgend jaar verboden. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stuurt hier vandaag een brief over naar de Tweede Kamer.

Erandi Godinez

Volgens Schouten zorgen de halsbanden voor onnodige pijn bij honden.

Slecht voor welzijn

Op dit moment zijn stroomstoten nog toegestaan om ongewenst gedrag van honden voor mensen of andere dieren te voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek toont echter dat het gebruik van een stroomband slecht is voor het welzijn van het dier.

Verbod halsband

Schouten pleit dan ook voor het afschaffen van de elektronische halsband. “Nu blijkt dat het dierenwelzijn in het geding komt, kies ik ervoor om de banden te verbieden. Als houder van een huisdier ben je verantwoordelijk om het dier goed te verzorgen. Daar hoort ook een goede opvoeding – zonder een stroomband – bij.”

Nieuwe regels (naakte) raskat

Naast het verbod op de elektronische halsband komt Schouten ook met nieuwe regels voor het fokken van de (naakte) raskat Bambino Sphynx. Onderzoek van de Universiteit Utrecht wijst uit dat het fokken van deze katten vaak gepaard gaat met gezondheids- en welzijnsproblemen voor de dieren. Er zijn nu nieuwe criteria bepaald zodat de NVWA beter toezicht kan houden op de gezondheid van deze katten.

Kattenchecklist

Verder roept de minister mensen op om voor het aanschaffen van een kat gebruik te maken van de zogenoemde ‘kattenchecklist’ van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG). Deze checklist helpt mensen bij het maken van een verantwoorde keuze voor de aanschaf van een kat.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden