null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Elektrisch verwarmen of met gas: wat is goedkoper?

April doet wat-ie wil en hoewel de winter er alweer op zit, betekent dat niet dat er geen koude dagen meer aankomen. Maar wat is de goedkoopste manier om je huis te verwarmen, gezien de huidige energieprijzen: elektrisch of gas? Wij zochten het voor je uit.

Nissah van Der StruifGetty Images/iStockphoto

Momenteel stijgen de energie- en gasprijzen natuurlijk de pan uit en de allergoedkoopste optie is om onder een stapel dekens te kruipen of een vest en dikke sokken aan te trekken, maar dat is niet altijd even praktisch of wenselijk. Om de keuze tussen elektrisch verwarmen of een gaskachel makkelijker te maken, hebben wij de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

ELEKTRISCH VERWARMEN

Er zijn twee typen elektrische kachels; de een werkt met stralingsverwarming en de ander is convectorverwarming. Bij stralingsverwarming wordt de warmte uit het apparaat naar koudere objecten en oppervlakken in een ruimte gestuurd en dat zorgt ervoor dat de omgeving wordt verwarmd. Convectorverwarming geeft warmte naar boven af. De warme lucht daalt dan langzaam, wordt opnieuw door de kachel opgenomen en verwarmd weer omhoog gestuurd.

Voor- en nadelen van elektrisch verwarmen

Je kunt zelf bepalen waar je de verwarming neerzet, omdat je geen rookkanaal nodig hebt. En als je zonnepanelen hebt of laat plaatsen, is elektrische verwarming een duurzaam alternatief omdat je geen fossiele brandstof verbruikt. Een elektrische kachel is doorgaans minder geschikt om grotere ruimten te verwarmen.

VERWARMEN MET GAS

Gaskachels zijn energie-efficiënt. Bij moderne gasketels kan de opbrengst oplopen tot wel 110%, wat betekent dat ze meer warmte leveren dan dat ze energie verbruiken. Ook verspreidt een centrale verwarming op basis van gas de warmte gelijkmatig, waardoor er geen temperatuurverschillen zijn, zoals bij de elektrische kachel.

Voor- en nadelen van gaskachels

Bij een gaskachel wordt de warmte gelijkmatig verspreid en je hebt een stuk minder gas dan elektriciteit nodig om je kamer te verwarmen. Wel kan gas minder veilig zijn (risico op koolmonixidevergiftiging) dan een elektrische kachel, en ook een stuk minder duurzaam vanwege het brandstofgebruik.

PRIJS

De aanschaf van een gaskachel is een stuk duurder dan die van een elektrische kachel. Bij een gaskachel betaal je namelijk niet alleen de kachel zelf, maar ook de aansluitkosten op het gasnet. Toch kozen veel mensen voor een gaskachel omdat aardgas in vergelijking met elektriciteit een stuk goedkoper was. Maar de overheid wil in 2050 gasvrij zijn en dat betekent dat gas steeds duurder wordt en alternatieven steeds meer worden aangeprezen. Tegenwoordig betekent een hoger vermogen bijvoorbeeld niet dat het apparaat minder zuinig is. Als je dus kiest voor een elektrische kachel met een hoger vermogen om sneller je kamer te verwarmen, betekent dit dus niet meer dat het je bakken met geld kost.

Conclusie

Ook al is elektriciteit goedkoper dan gas, er is in verhouding meer stroom nodig dan gas om een ruimte te verwarmen. Volgens een berekening van Kassa is aardgas theoretisch driemaal goedkoper dan elektriciteit. Wel is het goed om alvast te kijken naar alternatieven voor verwarmen op gas vanwege de eerdergenoemde verduurzamingsplannen van de overheid.

Bron: verwarmwinkel, so simply

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden