null Beeld

PREMIUM

Eline (30) groeide op in armoede: “Op mijn 19e had ik een enorme achterstand”

Eline (30): “Wij waren erg arm, waardoor ik niet kon meedoen met de kinderen op school. Mijn kleren kwamen van het Leger des Heils en mijn speelgoed van de kringloop.

Het tekort aan geld speelde de hoofdrol in ons gezin. Mijn moeder moest overeind zien te blijven in die stress, zodat er nauwelijks tijd overbleef voor opvoeding. Heel normale normen en waarden, kregen wij niet mee. Toen ik op mijn 19e het huis uit ging om te studeren had ik op allerlei gebieden een enorme achterstand, al besefte ik dat toen nog niet.

Ik had geen geld – niets gespaard en ook niets van thuis meegekregen – dus ik begon meteen al met maximaal lenen van de studiefinanciering en rood staan bij de bank. Want ik moest toch een kamer huren, borg betalen, een bed, een tafel en een stoel kopen. Ik kwam steeds verder in de problemen, loste de ene lening af met de andere en ik hield me aan geen enkele afspraak. Er kwamen deurwaarders en ik raakte zo in de stress dat studeren niet meer lukte en ik weer thuis ging wonen.

Project

Via maatschappelijk werk kwam ik in contact met de Gemeentelijk Kredietbank. Daar hielpen ze mij van mijn schulden af te komen, een extreem pittige tijd. In die periode ontmoette ik iemand die bezig was met een project om kinderen bewust te maken van de waarde van geld. Ze vroeg of ik wilde meewerken, en ik heb toen een theaterstuk geschreven voor basisschoolkinderen van groep 7 en 8. Het stuk ging over mijn jeugd, opgroeien in armoede, en hoe ik heb geleerd hoe belangrijk het is om goede keuzes te maken. Het werd een groot succes en ging ook workshops en lezingen geven. Zo kwam ik in contact met de VriendenLoterij.

Dankzij de VriendenLoterij en Kinderhulp heb ik mijn studie Sociaal Juridische Dienstverlening weer kunnen oppakken. Als ik daarmee klaar ben, wil ik helpen armoede te bestrijden, bijvoorbeeld door mijn diensten als ervaringsdeskundige aan te bieden aan instanties die zich daarmee bezighouden. Dat is op dit moment mijn grootste wens.”

Samen voor alle kinderen

Op samenvoorallekinderen.nl kunnen voorzieningen worden aangevraagd voor kinderen die in armoede opgroeien. Wie tussen 23 september en 31 oktober meespeelt met Vrienden-Loterij Bingo, steunt dit initiatief. vriendenloterij.nl/samen

Interview: Tineke Beishuizen. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden