null Beeld

Elk brein reageert anders op verhalen

Hét brein van de lezer bestaat niet. De ene lezer visualiseert verhalen, de ander zal zich meer inleven in de hoofdpersoon. We reageren dus allemaal anders op de verhalen die we lezen.

A.V.

Uit een studie van neuropsychologen Roel Willems en Annabel Nijhof van de Radboud Universiteit blijkt op welke manier we verhalen beleven. Daar is nog nauwelijks research naar gedaan. Het onderzoek wordt vermeld in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.

Breinactiviteit verschilt

Proefpersonen werden in de hersenscanner gelegd en luisterden naar verhalen. Zo werd per indivu gemeten wat er in het brein gebeurt. De onderzoekers waren verrast toen ze zagen hoe de breinactiviteit van de proefpersonen van elkaar verschilde.

Inleven in anderen

Het lezen van fictie is belangrijk. Daar zijn dankzij dit onderzoek sterke aanwijzingen voor. Door te lezen vergroten we ons vermogen om ons in anderen in te leven. Onderzoeker Roel Willems hoopt dat hij, en de wetenschap in het algemeen, een bijdrage kan leveren om ontlezing tegen te gaan. "Veel kinderen haken als lezer af als ze een paar keer een boek hebben geprobeerd waar ze niets aan vonden. Met behulp van ons onderzoek kunnen we slimme vragenlijstjes voor basisschoolkinderen maken, om uit te zoeken wat voor type lezers ze zijn en aan welke boeken ze plezier gaan beleven. Dat is mijn droom", aldus Willems.

Bron: de Volkskant. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden