null Beeld

Libelle samen met Rijksoverheid

Ellen deelt tips om verstandiger te shoppen: “Goed voor het klimaat én de portemonnee”

Ellen (47) bestelde meerdere keren per maand kleding online. Veel daarvan ging weer retour, omdat het niet paste of omdat ze het eigenlijk al had. Nu ze meer is gaan nadenken over de impact van online shoppen op het klimaat, bestelt ze een stuk minder. Met deze ‘groene gewoonte’ bespaart ze ook nog eens geld.

Commerciële redactie

Libelle samen met Rijksoverheid

Ellen: “Eigenlijk dacht ik nooit goed na of ik iets daadwerkelijk zou gaan dragen, als ik kleding online bestelde. Pas als ik de pakketten opende, bedacht ik dat ik echt niet een zevende zwarte broek nodig had. Of ik bestelde schoenen met hoge hakken waarvan ik van tevoren al kon bedenken dat ik ze nooit zou dragen. Kleding bestellen was bijna een hobby geworden.”

CO2-uitstoot

“Dat veranderde toen ik zo’n twee jaar geleden verhuisde. Pas toen merkte ik hoeveel kleding ik eigenlijk heb. Aan sommige kledingstukken hingen zelfs de prijskaartjes nog! Vanaf dat moment besloot ik kritischer te kijken naar wat ik allemaal koop. Het speelde ook mee dat ik me schuldig begon te voelen tegenover het klimaat. Al die pakketten veroorzaken flink wat CO2-uitstoot. En al het verpakkingsmateriaal ging me ook steeds meer tegenstaan.”

Dezelfde merken

“Kleding en schoenen koop ik nu veel bewuster. Meestal bij fysieke winkels, dan hoeft er ook geen verpakkingsmateriaal gebruikt te worden. Vaak heb ik een opvouwbaar tasje in mijn handtas, zodat ik bijna nooit een plastic tasje hoef te kopen. Als ik iets online bestel, dan vaak van merken waar ik al andere kledingstukken van heb. Dan weet ik hoe de pasvorm is en hoe de maten vallen. Zo is de kans kleiner dat ik het weer terug moet sturen.”

Toen Ellen ging verhuizen merkte ze hoeveel kleding ze had:
Toen Ellen ging verhuizen merkte ze hoeveel kleding ze had: "Aan sommige kleding hing zelfs nog een prijskaartje!"

Productomschrijving

Ook vind ik het fijn als er een uitgebreide productomschrijving is, bijvoorbeeld over de lengte van een kledingstuk. Ik ben namelijk vrij klein, dus broeken en jurken zijn vaak te lang. Wat ik dan doe is even een ander jurkje meten, om de lengte te vergelijken. Als ik zeker weet dat iets te lang is en het model ook ongeschikt is om in te korten, dan ga ik het er niet op gokken.

Hier vind je een handige checklist om slimmer online te shoppen.

Meer groene gewoontes van Ellen

Ellen heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk op het klimaat kunt letten en vaak ook nog voordeliger uit bent:

  • Laat kleding bezorgen bij een ophaalpunt: Dat is beter voor het klimaat omdat de bezorger minder hoeft te rijden. “Dat is ook heel handig, want je hoeft niet thuis te zijn als de bezorger komt. Ik kies ook wel eens voor online bestellen en ophalen bij een fysieke winkel, maar alleen als ik toch al die kant op zou rijden.”
  • Soms is online shoppen wél beter: “Als ik er anders voor naar de stad moet rijden, of langs meerdere plaatsen moet rijden, omdat ik niet weet waar ik iets kan vinden.”
  • Carpoolen: “Dat doe ik al jaren. Met elkaar meerijden is beter voor het klimaat en is goedkoper. Ook zorgt het natuurlijk voor minder files en staan niet alle parkeerplaatsen vol.”
  • Afval scheiden: “Ik scheid al mijn afval. Sommige verpakkingsmaterialen bewaar ik zodat ik die kan hergebruiken.”

Goed voor het klimaat én geld besparen

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Kijk op iedereendoetwat.nl voor handige tips. Hier lees je ook nog meer over hoe je CO2-uitstoot kunt verminderen als je online shopt.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden