null Beeld

Els Visser openhartig bij Beau’s talkshow over scheepsbreuk en haar carrière

Dinsdagavond plofte Els Visser (29) op de bank bij Beau's talkshow. Ze vertelde daarin een indrukwekkend verhaal over een scheepsbreuk die ze een aantal jaren geleden meemaakt en hoe dit haar carrière heeft beïnvloed.

Daphne Dorgelo

Ze is openhartig in het programma over de scheepsramp van 2014. Al dobberend in het water in Indonesië dacht ze toen nog dat haar laatste uur geslagen had. Maar onlangs kwalificeerde de triatlete zich voor de Ironman van Hawaï.

Noodlot

In het laatste studiejaar van haar opleiding geneeskunde vertrok ze met een klein bootje van Lombok naar Komodo. Maar het noodlot sloeg toe: nadat een vloedgolf een gat in de romp sloeg, zonk het bootje en dobberden de 25 opvarenden urenlang op zee.

Dappere keus

Er was geen GPS-systeem aanwezig dus niemand wist van de scheepsbreuk af. Na een nacht te hebben gedobberd op zee, besloot de moedige Els en een 4 anderen uit wanhoop aan een zwemtocht te beginnen naar een eiland in de verte. Nadat ze 8 uur lang in zee hadden gezwommen - terwijl haar sportprestaties destijds niet verder reikten dan hooguit één keer per week hardlopen - kwamen ze aan op een onbewoond eiland. Daar stond ze opnieuw in overlevingsmodus. Tot een toevallig passerende vissersboot ze zag staan.

Ironman 2019

Els heeft sindsdien haar leven over een andere boeg gegooid. Waar ze bij Beau aangeeft tijdens haar studententijd hoogstens een rondje rondom de singel van Utrecht hebben gerend, staat nu de triatlon in Hawaii op haar te wachten. En da's niet niks: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen. Het staat ook wel bekend als de zwaarste marathon ter wereld.

Kijkers van het programma zijn onder de indruk. Ze zijn er stil van, hebben diepe respect voor haar en vragen zelfs of er een film gemaakt kan worden van haar bijzondere verhaal.

Haar verhaal

Libelle sprak Els Visser uitgebreid over de ramp, de verwerking en haar topsportcarrière. Zo vertelt ze achteraf over de scheepsbreuk: "Alles was zwart. Ik kon geen adem krijgen en het voelde alsof ik in een wasmachine was terechtgekomen. Ik wist niet wat boven of onder was en het enige wat ik dacht was dat het nu echt ging gebeuren. Ik zou doodgaan." Maar ook over Hawaii 2019, het WK waar ze zich voor gekwalificeerd heeft. "Als ik tijdens een wedstrijd een zwaar moment heb, denk ik soms terug aan Indonesië. Ik heb die scheepsramp overleefd, die finish haal ik ook."

Je leest het hele interview binnenkort in Libelle.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL. Beeld: iStock, Instagram

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden