Patrick uit Over mijn lijk Beeld BNNVARA/SkyHighTV
Patrick uit Over mijn lijkBeeld BNNVARA/SkyHighTV

veel te vroeg gegaan

Emotioneel afscheid van Kiki (16) en Patrick (32) in ‘Over mijn lijk’: “Het had geen dag langer moeten duren”

De zevende aflevering van Over mijn lijk is misschien nóg wel emotioneler dan de voorgaande afleveringen. Er wordt namelijk afscheid genomen van twee prachtige jonge mensen: Kiki (16) en Patrick (32).

Renée MulckhuijseBNNVARA/SkyHighTV

Wekelijks weet Tim met het programma Over mijn lijk kijkers tot tranen toe te roeren, maar bij de laatste aflevering is het vrijwel onmogelijk om het droog te houden.

Afscheid van Kiki

Zo worden de kijkers meegenomen naar de uitvaart van Kiki. Ze overleed op 14 juli 2021 op 16-jarige leeftijd aan leverkanker en had uitzaaiingen in haar longen en ruggenwervel. Susanne, de moeder van Kiki, spreekt tijdens het afscheid. “In 2019 gingen we naar Thailand en daar werd je ziek. Wie had gedacht dat dit lot jou zou treffen?”

Ze vervolgt: “Ik kan alleen maar trots op je zijn, Kiek, zoals jij hiermee omging. Rug recht en doorgaan. Je hebt in de afgelopen twee jaar nooit geklaagd. ‘Liever ik dan iemand anders’, zei je. Lieve Kiek, veel te vroeg gegaan. Ik ga je heel erg missen, dat doe ik nu al. Ik blijf altijd bij jou en jij blijft altijd bij mij.”

Patrick kiest voor euthanasie

Bij Patrick is zeldzame vorm van darmkanker geconstateerd, waardoor het voor de artsen moeilijk is om een prognose te stellen. Als presentator Tim Hofman bij Patrick en zijn familie langsgaat, vertelt broer Antoine dat ‘de koek op is’. Patrick wil niet meer verder leven en overweegt euthanasie. Antoine: “Je ziet dat hij er klaar voor is. Dat geeft iedereen rust. Het is mooi geweest, het had geen dag langer moeten duren.”

Patrick is er heilig van overtuigd dat hij in het hiernamaals zijn overleden moeder Erna treft. “Hij is daar zo van overtuigd, dat het mij rust geeft. Als het dan zo is, dan komt hij goed terecht. Dan is hij niet alleen”, vertelt Antoine. Tim krijgt zonder camera de kans om afscheid te nemen van Patrick. “Hij wilde als Patrick weg.”

Vervolgens wordt het geluidsfragment van hun laatste gesprek uitgezonden. Tim wenst hem een goede rit, waarop Patrick zegt: “Ik ben er wel klaar voor. Het heeft nu lang genoeg geduurd.” Patrick overleed op 26 oktober 2020. Of zoals hij het zelf noemt: hij is naar de volgende poort van zijn leven gereisd.

Emotionele reacties

Het afscheid, de integere manier waarop Tim het programma maakt... De geëmotioneerde kijkers laten zich op Twitter uit over deze bijzondere aflevering van Over mijn lijk.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden