Emotionele prins Charles houdt eerste troonrede in plaats van zijn moeder Beeld Getty Images
Emotionele prins Charles houdt eerste troonrede in plaats van zijn moederBeeld Getty Images

Emotionele prins Charles houdt eerste troonrede in plaats van zijn moeder

Het moet voor de Britten wennen zijn geweest. Ineens zat prins Charles (73) dinsdag op de troon waar normaal zijn moeder, koningin Elizabeth, plaatsneemt tijdens de opening van het parlementaire jaar.

Suzanna TimmerGetty Images

Prins Charles leek geëmotioneerd toen hij naar de kroon van zijn moeder staarde, die naast de troon stond terwijl hij namens haar de toespraak hield. De keizerlijke staatskroon - het grootste symbool van de Britse soevereine macht en autoriteit - werd op een tafel naast Charles gezet. De prins keek er tijdens zijn speech verschillende keren naar.

De toespraak van Charles was een historische primeur, want voor het eerst in bijna zestig jaar ontbreekt koningin Elizabeth (96) bij deze traditionele opening. Zoals al vaker dit jaar heeft de queen gezondheidsklachten die worden omschreven als ‘problemen met de mobiliteit’.

Met tegenzin niet aanwezig

De vorstin nam met tegenzin de beslissing om voor de derde keer in haar 70-jarige regeerperiode niet aanwezig te zijn. In 1959 en 1963 kon ze er ook niet bij zijn, toen was ze in verwachting. Prins Charles was aanwezig bij de besprekingen tussen de koningin en haar artsen, die haar afraadden om nu op de troon plaats te nemen.

De prins van Wales las de toespraak van de koningin voor terwijl hij werd ondersteund door prins William en hertogin Camilla. Symbolisch volgens de Britse pers, want het is voor het eerst dat de troonopvolger een rol op zich neemt die het dichtst bij die van koning komt.

Veel afzeggingen

De queen moest sinds begin dit jaar verschillende evenementen laten schieten. Recent miste de koningin ook Commonwealth Day, voor het eerst in bijna dertig jaar. In februari testte ze positief op corona en hoewel ze milde klachten zou hebben gehad, moest ze allerlei virtuele audiënties afzeggen.

Wel was ze in maart in Westminster Abbey bij de herdenkingsdienst van haar vorig jaar overleden man, prins Philip.

Bron: Daily Mail

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden