null Beeld

En nu blijkt boerenkool dus helemaal niet zo gezond

Boerenkool is al een paar jaar hip. En dan hebben we het niet over de stamppot-variant met rookworst, maar de rauwe boerenkool in salades en smoothies. Nu blijkt alleen dat het helemaal niet zo gezond is als gedacht werd...

Susan Dalstra

Boerenkool werd een paar jaar geleden gebombardeerd tot superfood. Het bevat veel vitamine C, anti-oxidanten en aminozuren, heeft een ontgiftende werking en er zitten ook nog eens weinig calorieën in. Gezondheidsgoeroe's lopen dan ook weg met de groente, maar nu blijkt dat rauwe boerenkool helemaal niet zo goed voor je is. De invloedrijke yogalerares en gezondheidsexpert Lauren Imparato luidt de noodklok en legt uit waarom je het vooral niet teveel moet eten.

1. Boerenkool is lastig te verteren

Boerenkool doet voor je darmen wat een cactus doet wanneer je het over je huid wrijft: het vaak en in grote hoeveelheden eten, wat nu gebeurt met smoothies en salades, verergert de problemen voor je darmen. Problemen die uiteen kunnen lopen van een opgeblazen gevoel en buikpijn tot winderigheid.

2. Pas op voor nierstenen

Omdat er in boerenkool veel zout zit, loop je een hoger risico op nierstenen. Het is niet zo dat je de boerenkool helemaal moet laten staan, maar het kan zich wel opstapelen met alle nare gevolgen van dien.

3. Het vertraagt je stofwisseling

Boerenkool eten kan effect hebben op je schildklier. Het bevat zogenoemde goitrogenen, die kunnen zorgen voor een vergrote schildklier doordat ze zich bemoeien met één van je schildklierhormonen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je schildklier te langzaam gaat werken.

LEES OOK: VANDAAG ETEN WE... BOERENKOOL CARBONARA

Natuurlijk kun je heus wel boerenkool eten. Je moet alleen opletten hoe je het bereidt en hoeveel je eet. Op deze manieren kun je toch profiteren van de gezondheidsvoordelen:

1. Kook de boerenkool

Net als Nederlanders hebben Italianen altijd al boerenkool gegeten (cavolo nero), maar dan wel gekookt. Als je groente kookt, is het veel beter te verteren. Je kunt het stomen of in een pan koken met een beetje olijfolie en knoflook. Als je tijd hebt, snij dan het middelste stuk van de boerenkool weg om het nog beter verteerbaar te maken.

2. Eet het in proporties

Zorg ervoor dat je boerenkool eet met andere groente en met proteïnen. Eet het als een bijgerecht of als garnering in de salade in plaats van als hoofdingrediënt.

3. Experimenteer met andere bladgroente

Eikenbladsla, babyspinazie en broccoli hebben dezelfde voedingswaarde als boerenkool, maar zijn een stuk makkelijker te verteren.

Kortom: niks mis met een bord stamppot boerenkool (al moeten we er voorlopig nog even niet aan denken).

Bron: The Daily Mail. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden