Endometriose Beeld Getty Images
EndometrioseBeeld Getty Images

Endometriose: wat zijn de symptomen en hoe ga je ermee om?

Veel vrouwen (in Nederland maar liefst 1 op de 10) hebben endometriose. Toch weten maar weinig vrouwen wat dit precies inhoudt.

Demi SchoenmakersGetty Images

Ongeveer één op de tien vrouwen lijdt aan endometriose. Endometriose komt vaak voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Ongeveer 15% van de patiënten is onder de dertig jaar.

Wat is endometriose?

Endometriose is een ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Baarmoederslijmvlies is het slijmvlies in de baarmoeder waar een bevruchte eicel zich tijdens de cyclus ik kan nestelen.

Doordat bij vrouwen met endometriose het slijmvlies ook buiten de baarmoeder voorkomt, kan dit weefsel zich hechten op het buikvlies en op organen. Dit kan voor veel pijn, chronische ontstekingen en darmproblemen zorgen tijdens je menstruatie. Het kan zelfs leiden tot onvruchtbaarheid. Het is dan ook belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan endometriose.

Waarom krijgt de ene vrouw het wel en de andere niet?

Het is niet helemaal duidelijk waarom de één er wel last van heeft en de ander (nog) niet. Wel bestaat het vermoeden dat het immuunsysteem hier een rol in speelt. Verder blijkt het ook met erfelijkheid te maken te hebben. Ook wordt er gedacht aan een aangeboren afwijking.

De meest en langst gebruikte theorie is echter dat er weefsel in je buik terecht komt en niet opgeruimd wordt, waarna het een ‘eigen leven’ gaat leiden. Het is dan ook een chronische aandoening die niet meer overgaat. Wel kunnen bepaalde behandelingen helpen om ermee te leren leven.

Wat zijn de symptomen en klachten van endometriose?

De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn (extreme) menstruatiepijn, buikpijn en rugpijn. Maar dat is niet het enige, we zetten alle symptomen op een rijtje:

 • Menstruatiepijn (voor, tijdens én na de menstruatie)
 • (Chronische) buikpijn
 • Darmproblemen (darmkrampen, obstipatie, diarree)
 • Blaasproblemen (branderig gevoel tijdens het plassen)
 • Vermoeidheid
 • Pijn bij geslachtsgemeenschap (tijdens of erna)
 • Vruchtbaarheidsproblemen

Naast symptomen zijn er ook klachten die kunnen samenhangen met endometriose. Deze klachten kunnen per vrouw verschillend zijn. De ernst ervan staat daarentegen niet gelijk aan de ernst van de aandoening. Zo kan het zijn dat ‘milde endometriose’, zoals achter de baarmoeder, erge pijn veroorzaakt terwijl ‘ernstige endometriose’, zoals op de eierstokken, juist zorgt voor weinig pijn. Dit zijn de meest voorkomende klachten:

 • Bekken- en/of buikpijn (ook als je niet ongesteld bent)
 • Lage rugpijn
 • Pijn in de benen (met name je bovenbenen tijdens je menstruatie)
 • Ovulatiepijn (pijn bij de eisprong)
 • Pijn tijdens een inwendig onderzoek van de vagina en/of darm
 • Lusteloosheid
 • Depressie
 • Prikkelbaarheid
 • Pre Menstrueel Syndroom (PMS)
 • Opgezwollen buik
 • Slapeloosheid

Er bestaan online verschillende testen om te kijken of je endometriose hebt. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is enkele vragen beantwoorden. Bij twijfel is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Hij of zij helpt je verder.

Wat zijn mogelijke behandelingen?

Endometriose wordt pas behandeld als je er last van hebt. In het begin zijn dit pijnstillers en later vindt er eventueel een hormoonbehandeling plaats. Deze behandeling is gericht op het oplossen of verminderen van pijn of op het verbeteren van de vruchtbaarheid.

Over het algemeen helpt hormoontherapie om pijnklachten te verminderen. Het is wel per vrouw verschillend of en welk type hormoontherapie aan te raden is. Daarom gaat de arts altijd eerst in overleg met de patiënt en worden ook eventuele bijwerkingen goed besproken.

Een gynaecoloog kan endometriose, cysten en/of verklevingen tijdens een kijkoperatie of een buikoperatie verwijderen om pijn te verminderen.

Voeding- en leefstijl aanpassen

Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de rol van voeding en leefstijl bij endometriose. Er zijn verschillende diëten die hierbij kunnen helpen, maar dit is per vrouw verschillend. Kijk goed wat bij jou past en vraag een expert om advies. Het is verstandig om dit met begeleiding van een arts of deskundige te doen en overleg of je wel of geen medicijnen kunt gebruiken.

De symptomen van endometriose kunnen, net als bij andere chronische aandoeningen, worden verergerd door stress.

Ellemieke (45) had jarenlang pijn door endometriose:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Endometriose.nl, MMC, Women’s Health.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden