null Beeld

Enschede staat stil bij vuurwerkramp, vandaag 15 jaar geleden

Op 13 mei 2000 ontplofte op een mooie zonnige middag vuurwerkfabriek Fireworks in de Enschedese wijk Roombeek. 23 Mensen kwamen om en 947 raakten gewond. Vandaag klinken om 15:25 uur vijf minuten lang de klokken in de stad, om de heftige gebeurtenis te herdenken. 

Meike Bergwerff

De beelden van de vuurwerkramp staan bij velen nog vers in het geheugen. Het vuurwerk dat op klaarlichte dag opeens door de lucht vloog, gevolgd door een flinke explosie én een nog hardere klap. Allemaal gefilmd door een omstander. Die laatste klap legde de hele wijk Roombeek in puin. De foto's toonden daarna een oorlogsgebied, met kleine brandjes en kapotte en uitgebrande huizen en auto's.

Emotioneel

Na de ramp bezocht de toenmalige koningin Beatrix het gebied, samen met premier Kok. Iedereen was erg aangeslagen door het zien van de enorme ravage. Toen de inspecteur emotioneel werd, sloeg de koningin haar arm om haar heen. Weken lang werd er opgeruimd en onderzoek gedaan. Vele bewoners waren hun huis en al hun spullen kwijt.

null Beeld

Verantwoordelijk

Na de ramp begon meteen het onderzoek naar wie er verantwoordelijk was voor de ontplofte vuurwerkfabriek. Eigenaren Willie Pater en Rudi Bakker werden vrijgesproken van dood door schuld, maar moesten beiden wel een jaar de gevangenis in omdat er milieuregels waren overtreden, er sprake was van illegale vuurwerkhandel en ontploffing door schuld met de dood tot gevolg.

Verdedigen

In een interview met het AD zegt Willie Pater dat hij liever niet met de media praat. "Wat je ook zegt, het is altijd fout. Jezelf verdedigen voelt ook slecht tegenover al die slachtoffers... ik wil ze geen extra ellende bezorgen." In eerste instantie hoefde Pater niet de gevangenis is, omdat hij niet schuldig was bevonden. In hoger beroep kreeg hij toch een jaar celstraf, iets wat veel indruk op hem heeft gemaakt. "Wie denkt er ooit in zijn leven in de gevangenis te komen? Ik niet. Ik vind het ook onterecht."

null Beeld

Prakkiseren

Hij voelde zich als mede-eigenaar van het bedrijf verantwoordelijk, zegt hij. "Maar niet schuldig. De brand, de ramp... het is mij ook overkomen. Overdag had ik werkzaamheden, dan denk je niet zo veel na. Maar 's avonds in je cel begint het te malen. Dan zit je te prakkiseren en te prakkiseren. Hoe kan het gebeurd zijn? En ik ben een binnenvetter, dan is dat prakkiseren vreselijk." Ook Pater herdenkt elk jaar de vuurwerkramp, samen met zijn vrouw. "We herdenken die altijd samen, op onze eigen manier. We zijn stil, branden een kaarsje."

Editie

Op de website van Tubantia is de speciale krantenbijlage die 15 jaar geleden gemaakt werd, opnieuw online gezet. Bekijk hier wat er na de dag van de ramp in die krant stond.

Documentaire

RTV Oost maakte 5 jaar geleden deze documentaire over de gebeurtenis, waarin wordt terugblikt op alles wat er die dag en daarna gebeurde.

Gedenksteen

Inmiddels is de wijk Roombeek weer helemaal opnieuw opgebouwd. Er staat een gedenksteen in de wijk met de namen van de omgekomen slachtoffers.

null Beeld

Bron: ANP, YouTube. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden