Vuurwerkverbod Beeld Getty Images
VuurwerkverbodBeeld Getty Images

Er komt dit jaar tóch een landelijk vuurwerkverbod

Er komt dit jaar opnieuw een landelijk vuurwerkverbod rond de jaarwisseling. Op die manier hoopt het demissionaire kabinet de druk op de zorg niet te verhogen vanwege vuurwerkslachtoffers.

Demi SchoenmakersGetty Images

Vorig jaar gold al ook een landelijk vuurwerkverbod in verband met corona.

Gezwicht

De druk op de ziekenhuizen is door corona hoog, daar moeten geen honderden vuurwerkslachtoffers bovenop komen, vindt het demissionaire kabinet.

Het demissionair kabinet was in eerst instantie van plan om dit jaar géén vuurwerkverbod in te stellen. Dit besluit zorgde echter voor veel verzet bij de zorgsector, de burgemeesters en de politie. Uiteindelijk is het demissionaire kabinet gezwicht en komt er alsnog een verbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

Minder ongelukken

Vorig jaar gold ook een landelijk vuurwerkverbod, in verband met corona. Daardoor gebeurden er veel minder ongelukken. Er meldden zich toen 108 mensen met letsel in de ziekenhuizen en 275 bij de huisartsenposten. Het gemiddelde aantal gewonden in de jaren ervoor was ruim duizend.

Serieus overwogen

Demissionair ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zeiden vanmorgen voor aanvang van de ministerraad al dat ze de signalen van de burgemeesters heel serieus nemen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) voegde daaraan toe dat “de rek in de zorg er totaal uit is”.

Wat vinden onze lezeressen? De stelling: “Vuurwerk afsteken moet verboden worden”

Bron: NOS, RTL Nieuws.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden