Er komt een houdverbod op honden met te korte snuit: “Lijden onder schattige uiterlijk” Beeld Getty Images
Er komt een houdverbod op honden met te korte snuit: “Lijden onder schattige uiterlijk”Beeld Getty Images

Er komt een houdverbod op honden met te korte snuit: “Lijden onder schattige uiterlijk”

Minister Adema wil dat er een houdverbod komt op honden en katten die door hun uiterlijk lichamelijk lijden. “We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we ze ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden.”

Suzanna TimmerGetty Images

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Adema dat hij extra maatregelen wil nemen tegen het houden van bijvoorbeeld honden met een te korte snuit en katten met dubbelgevouwen oren. Honden met een te korte snuit happen constant naar adem. “Het onderwerp raakt me niet alleen als minister, maar ook als mens”, schrijft hij. “Geen enkel huisdier zou moeten lijden onder zijn uiterlijk.”

Fokverbod

Het fokken van deze dieren werd al in 2014 verboden. In 2019 werden de regels verder aangescherpt en mochten honden met een snuit korter dan de helft van hun schedel niet meer worden gefokt.

Maar er wordt nog altijd illegaal in de dieren gehandeld. De mopshond is nog steeds populair als huisdier. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil nu daarom ook het in huis houden en tonen van zulke dieren verbieden.

Niet in reclames

Mensen die al een doorgefokt dier hebben, mogen dat nog wel houden tot het doodgaat. Daarna mogen ze dergelijke nieuwe dieren niet meer in huis nemen. Dierenartsen zien nog steeds veel honden binnenkomen die door hun korte snuit last hebben van hun gezondheid.

De dieren zouden als het aan Adema ligt ook niet in reclames, advertenties en op sociale media te zien moeten zijn. “Het vaak of prominent zien van een bepaalde diersoort vergroot de vraag ernaar.”

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden