null Beeld

Erica geeft antwoord: hoe houdt Annet het afvallen vol?

Ze heeft de nodige levenservaring en deelt graag haar visie op een probleem. Erica Terpstra (76) beantwoordt vragen van lezeressen.

Annet: “Ik neem mezelf elk jaar voor om écht die twintig kilo af te vallen. De eerste maanden vliegen de kilo’s eraf, maar dan komt de klad erin en begin ik toch weer te snaaien.

Lieve Annet,

Er worden zo veel dieetboeken geschreven dat je er een bibliotheek mee kunt vullen. Mijn boekje Help ik val af, over hoe ik meer dan vijftig kilo afviel met een eiwitdieet, staat er vast ook nog ergens tussen. Maar door het lezen van al die wijsheden val je niet blijvend af. Afvallen is topsport. Het begint met je motivatie, het kiezen van jouw persoonlijke afvalmethode en het vinden van een strenge coach met wie het klikt. Echt, zonder hulp lukt het, mij althans, niet. Daarnaast heb ik nog een geheim wapen: een strikt persoonlijk, meedogenloos eerlijk afvallogboek. Schrijf elke avond hoe het gaat én vertel jezelf hoe heerlijk het is om af te vallen. Koop een schriftje met ruitjespapier waarin je op de achterste twaalf bladzijdes twaalf grafieken kunt tekenen met hoeveel je per maand wilt afvallen. Uit ervaring weet je al dat het afvallen in de eerste maanden snel gaat en het daarna steeds moeilijker wordt. Verdeel de af te vallen kilo’s dan ook zo over de maanden. Het werkt enorm motiverend om in een grafiek te zien hoe goed je op weg bent. Bereid je ook, voor je met afvallen start, alvast voor op die onvermijdelijke drang tot snaaien die in de loop van de tijd zal ontstaan. Markeer die laatste maanden in je schriftje en waarschuw iedereen in je omgeving dat jouw moeilijkste periode begonnen is. Nu komt het erop aan, dít zijn de weken van jouw Olympische Spelen: je gaat niet snaaien, maar een persoonlijk record vestigen! En als je tóch eens de fout ingaat, wees dan meteen streng voor jezelf. Dus niet de dag erna, maar meteen diezelfde dag. Dat doen topsporters ook.

Veel succes,

Je lotgenoot Erica

Fotografie: Petronellanitta

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden