null Beeld

PREMIUM

Erica geeft antwoord: moet Cornelia met Kerst gaan eten bij een kennis bij wie ze zich niet welkom voelt?

Ze heeft de nodige levenservaring en deelt graag haar visie op een probleem. Erica Terpstra (76) beantwoordt vragen van lezeressen.

Cornelia: “Ik ben gescheiden en mijn kinderen vieren 1e Kerstdag bij hun vader. Toen ik dat aan een kennis vertelde, nodigde zij me uit om bij haar te komen eten. Haar man lijkt niet enthousiast en ik denk dat zij het vooral uit plichtsbesef vroeg. Ik zie ertegenop om alleen te zijn met Kerst, maar wil ook geen ongewenste gast zijn. Zal ik wel of niet ingaan op haar uitnodiging?”

Lieve Cornelia,

Wat aardig van die kennis om je spontaan uit te nodigen voor 1e Kerstdag. Ik zou dit geen plichtsbesef willen noemen,

maar een oprecht gevoel van meeleven. Vaak wordt er van ons Nederlanders gezegd dat we zo individualistisch leven, maar dat valt mee: het aantal vrijwilligers dat onze samenleving draaiend houdt is enorm. We geven wel degelijk om onze medemens en die kennis van jou doet dat ook door je uit te nodigen. Ik vind dat top! Jij denkt dat je gastvrouw en -heer zich eigenlijk wel iets leukers kunnen voorstellen. Als jij je om deze reden niet op je gemak voelt, zou ik de uitnodiging met heel veel dank afslaan. Maar wat nu? Je ziet ertegenop om op 1e Kerstdag in je eentje thuis te zitten. De oplossing is simpel: níet thuisblijven. Bel nog deze week naar een van de verzorgingstehuizen bij jou in de buurt. Niet alle bewoners worden met Kerst opgehaald door hun familie, dus ze zijn vast nog op zoek naar vrijwilligers die bij hun kerstdiner willen assisteren. Ik heb het zelf ook een paar keer gedaan en ik vond het geweldig: je kunt heel veel doen en krijgt er ontzettend veel dankbaarheid, warmte en hartelijkheid voor terug. Ga ervoor, een ontdekking, misschien wordt het wel een van je mooiste kerstdagen ooit. En als het bevalt, is dit misschien de start voor een vaste rol als vrijwilliger in ‘jouw’ verzorgingstehuis. Je weet maar nooit. Geniet ervan! Een heel bijzondere Kerst gewenst.

Veel liefs, Erica

Fotografie: Petronellanitta

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden