null Beeld

PREMIUM

Erica: “Mijn kleinkinderen hebben bij hun moeder een totaal ander leven dan bij hun vader”

Erica maakt zich zorgen om haar kleinzoons. Sinds haar zoon gescheiden is, wonen zijn kinderen afwisselend een week bij hun moeder en een week bij hem.

Erica: “Dat is niet zijn idee. Eigenlijk kan het helemaal niet in combinatie met zijn werk, waarvoor hij vaak overuren moet maken. Zijn ex-vrouw eist het van hem, omdat ze niet van plan is alleen voor de kinderen op te draaien, zoals ze letterlijk zegt. Mijn kleinzonen zijn 9 en 11 en voor hun leeftijd al behoorlijk zelfstandig. Als ik zie wat er allemaal van ze wordt verlangd, dan vind ik dat veel te veel voor kinderen van die leeftijd.

Dat ze in de week dat ze bij hun vader zijn uit school komen in een leeg huis is nog tot daaraantoe, maar mijn zoon is regelmatig zo laat thuis dat de kinderen zelf hun eten uit de koelkast halen en in de magnetron zetten. Dat eten ze dan voor de televisie op en ik heb niet het gevoel dat ze dat vervelend vinden. Als mijn zoon van zijn werk komt, zetten ze zijn eten vaak ook nog even voor hem in de magnetron. Hij doet dan wat hij kan om ze zo veel mogelijk aandacht te geven voordat ze naar bed gaan.

De week daarop zijn ze weer bij hun moeder, waar alles volgens een strak schema verloopt. Zij werkt ook hele dagen, maar is op tijd thuis om voor de kinderen te koken. Ze overhoort hun huiswerk, luistert naar hun verhalen en vriendjes zijn er altijd welkom. Kortom, de kinderen hebben bij haar een totaal ander leven dan bij hun vader. Ik probeer er weleens achter te komen wat ze daar nou van vinden, maar zodra ik ook maar iets in die richting vraag, klappen ze dicht. Het is duidelijk: ze zijn niet van plan om wát ze er ook van vinden aan mij te vertellen. Wat ik dan weer zo lief en loyaal vind. Ze zijn dol op hun vader én hun moeder en ik hoor ze nooit ergens over klagen. Toch maak ik me zorgen, omdat ik het geen ideale situatie vind voor kinderen. Mijn man vraagt of ik soms denk dat kinderen met getrouwde ouders wél altijd in een ideale situatie leven. Nee, dat denk ik eigenlijk ook niet. Maar ik had het graag anders gewild voor mijn kleinkinderen.”

Interview: Tineke Beishuizen. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden