null Beeld

Erica Terpstra vertelt over bizar moment in nieuw seizoen ‘Erica op reis’

Voormalig zwemkampioen en televisiepresentatrice Erica Terpstra gaat bijna weer van start met een nieuw seizoen van haar reisprogramma Erica op reis. Ze bezocht Peru, Flores (Indonesië), Nepal en Rusland en daar stonden haar weer een aantal bizarre dingen te wachten.

Daphne Dorgelo

"Het is een voorrecht om heel dicht te komen bij de cultuur, ceremonies en gewoonten van de mensen daar. Iedereen is zo hartelijk, doet letterlijk en figuurlijk de deuren voor je open", zegt ze achteraf tegen NU.nl.

Voorproefje

Op1 deelde donderdagavond een voorproefje wat ons te wachten staat dit seizoen:

Over het eten van het rauwe geitenoog zegt ze nu in het interview: "Ik zeg nooit nee als ze me iets aanbieden. Zo'n geitenoog is een duur en hartelijk welkomstgeschenk. Dan zeg ik niet: dat blief ik niet, want ze eten het zelf ook."

Bespuugd met alcohol

Daarnaast zien we in het voorproefje een ceremonie. Ze ceremonies worden georganiseerd door bijvoorbeeld sjamanen en priesters. "Bij veel ceremonies word je eerst gereinigd, altijd met rook, vuur, water of iets wat hierop lijkt. Ik ben op mijn rug en hoofd geslagen met takken van bladeren, bespuugd met alcohol. Ik ben inmiddels de meest gereinigde persoon van Nederland", grapt de vrouw.

Wereldgeschiedenis

De reis naar Indonesië bleef Terpstra het meest bij. Ze mocht voor het programma een kijkje mogen nemen in een grot op het eiland Flores waar de zogenoemde Floresmens is gevonden (een uitgestorven mensensoort die waarschijnlijk 50.000 jaar geleden leefde). "Daar voel je bijna de hele wereldgeschiedenis, de hele evolutie van de mens op je schouders."

Knuffelen

In Nepal dacht een kleine groep Chinezen dat Terpstra een koningin was. "Rond de plek waar Boeddha geboren is, is een park waar een prachtige oude bodhiboom staat en waar Boeddha 46 dagen heeft gemediteerd voor hij de verlichting vond. Ik zat daar ook, om voor de camera de geschiedenis van die boom te vertellen. Een kleine groep Chinezen zag me daar zitten, rende naar me toe en vroeg of ik misschien de koningin was. Ze wilden op de foto en met me knuffelen. Het was daar overigens prachtig: het bleek volle maan te zijn en dan wordt er een boeddhistisch feest gevierd."

De opmerkelijke gerechten, bijzondere ceremonies en de vrolijke Erica Terpstra zie je in Erica op reis vanaf vrijdag 28 februari om 21.30 uur te zien op NPO1.

Erica Terpstra vertelt tijdens een meet & greet met 6 lezeressen én 2 lezers van Libelle: “Geluk moet je doorgeven". Bekijk de video:

Lijkt zo'n verre reis jou ook wel wat?

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden