Ernst Kuipers bij Humberto. Beeld Screenshot Humberto
Ernst Kuipers bij Humberto.Beeld Screenshot Humberto

een keer per jaar

Ernst Kuipers: ‘Herhaald vaccineren is een mogelijkheid’

Na een wekenlange daling van het aantal besmettingen, kruipt de grafiek een week na de versoepelingen toch weer omhoog. Ernst Kuipers vertelde maandagavond bij Humberto dat dat niet meteen reden tot paniek is.

RedactieScreenshot Humberto

“Voor mensen die volledig gevaccineerd zijn, is een kans op een ic-opname buitengewoon klein. Zeg maar nihil. Dat is gunstig", vertelt Ernst Kuipers. “De vaccins die we nu hebben, zijn gebaseerd op de eerste virusgegevens uit januari 2020. Daarna hebben we al een aantal andere varianten gehad en de vaccins doen het nog steeds. Misschien dat ze tegen de nieuwste variant iets minder goed beschermen, minder goed in termen dat je wel degelijk besmet kunt raken, maar waarschijnlijk ook nog steeds redelijk goed bent beschermd tegen ziekenhuisopname.”

Herhaald vaccineren

Het virus gaat niet meer weg, volgens de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Daardoor is er ook een reële kans dat er herhaald zal moeten worden gevaccineerd “Omdat de effectiviteit langzaam afneemt, of omdat er varianten komen waartegen de vaccins minder goed beschermen", aldus Kuipers

Combinaties van vaccins

Hoe dat dan precies in zijn werkt gaat, is nog onduidelijk. Het kan zijn dat iedereen één keer per jaar gevaccineerd moet worden of dat er bijvoorbeeld geprikt gaat worden met een combinatie van vaccins om iedereen zo goed mogelijk te beschermen tegen nieuwe varianten van het virus.

Het advies van de Gezondheidsraad om mensen na een eerste vaccinatie AstraZeneca een tweede vaccinatie met Pfizer te geven, noemt Kuipers dan ook verstandig. Welke combinatie van vaccins het beste werkt, is op basis van de gegevens die er nu zijn nog niet te zeggen, dat moet de komende tijd verder onderzocht worden.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden