Lokale lockdown Beeld Getty Images
Lokale lockdownBeeld Getty Images

Ernst Kuipers: “Lokale lockdowns kunnen straks nodig zijn”

De besmettingscijfers blijven maar oplopen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), vindt deze cijfers zorgwekkend. Volgens hem kan het nodig zijn om in strijd tegen corona ‘lokale lockdowns in te zetten’.

Demi SchoenmakersGetty Images

In Nederland zijn ongeveer 1,8 miljoen mensen nog niet gevaccineerd. Dit kan volgens Kuipers makkelijk tot hoge besmettingsaantallen en ziekenhuisopnames leiden.

Verdriedubbeld

“In Nederland is het aantal opnames verdriedubbeld in drie weken tijd”, zegt hij in een interview met het AD. “In het Verenigd Koninkrijk zie je toch weer hoge besmettingsaantallen en hoge aantallen ziekenhuisopnames. Dat kan hier ook gebeuren.” De Britten hadden maandag meer besmettingen dan Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje bij elkaar. Ondanks dat 86% van de Britten is gevaccineerd, komen er dagelijks bijna 50.000 besmette personen bij. Binnen een week zijn daar zesduizend coronapatiënten in het ziekenhuis beland.

Staphorst

“Hierdoor kan het nodig zijn dat je lokale lockdowns moet instellen aan de hand van de besmettings- en vaccinatiegraad, zoals nu bijvoorbeeld in Staphorst”, aldus Kuipers. In de gemeente Staphorst is van de mensen van 18 jaar en ouder slechts 56% volledig gevaccineerd. Landelijk ligt dit percentage op 83,5%.

Jaap van Dissel

De situatie verandert natuurlijk dagelijks, maar het is wel opvallend dat RIVM-baas Jaap van Dissel enkele dagen geleden nog zei dat hij de kans vrij klein acht dat er deze winter weer een lockdown of avondklok komt. “Het is altijd spannend na versoepelingen”, zei van Dissel toen. “Maar we zitten in een principieel andere situatie dan vorig jaar.”

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

Bron: AD.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden