null Beeld

Esther (31): “Ik schaam me totaal niet voor mijn stoma, die hoort bij mij”

Het is vandaag Wereld Stomadag. Een dag om stil te staan bij wat voor impact een stoma kan hebben op je leven. Maar ook een dag om in te zien dat een stoma juist een oplossing kan zijn voor veel problemen. Esther Lamme (31) heeft nu drie jaar een stoma. "Ik kan me een leven zonder stoma niet meer voorstellen. Lange leve de stoma." 

Demi Schoenmakers

Esther: "Vanaf mijn tienerjaren werkten mijn darmen al niet zoals het hoorde. Ik kreeg last van anale abcessen, die uiteindelijk fistels werden. Als je een abces krijgt, gaat je lichaam dit aanvechten en zoekt dan een manier om dit naar buiten te werken. Hierdoor ontstaan fistels. Door je ontlasting kan dit ontzettend gaan ontsteken."

Vreselijk behandeld in het ziekenhuis

"Ik ben tientallen keren naar het ziekenhuis geweest en heb ook meerdere keren op de operatietafel gelegen. Maar deze abcessen en fistels kwamen steeds terug. Het werd zelfs zo erg dat ik jarenlang niet kon zitten. Ik zat urenlang huilend op het toilet omdat ik niet kon poepen. Dit deed vreselijk veel pijn. Maar bij ziekenhuizen werd ik regelmatig weggestuurd omdat het volgens hen tussen m'n oren zat. Ik voel me vreselijk behandeld. Uiteindelijk heeft een lotgenoot me doorgestuurd naar een privékliniek die gespecialiseerd is in anusklachten. Daar heeft een arts uiteindelijk een mega abces ontdekt dat tegen mijn buikwand zat. Dit abces was door alle andere ziekenhuizen nooit ontdekt en was de oorzaak van alle ontstekingen en fistels."

Constipatie

"Na veel onderzoeken blijkt dat ik Slow Transit Constipation (STC) heb. Hier word je mee geboren en het houdt in dat je dikke darmen ziek is. De zenuwcellen zijn niet goed aangelegd, waardoor 'ie heel traag werken. Dit kan zorgen voor heftige constipatie en dat is ontzettend vervelend in combinatie met die abcessen en fistels. Toch was ik opgelucht dat er eindelijk een naam was voor de ziekte die ik had. Het voelde voor mij als erkenning. Ik was dus niet gek."

Stoma

"De enige optie was mijn dikke darm te laten verwijderen en een stoma aan de dunne darm te laten leggen. Dit hebben ze met spoed gedaan en dat werkte. Een uur na de zware operatie had ik alweer trek en liep mijn stoma als een trein. Natuurlijk heb ik nog wel pijn gehad en kwam er nog een fistel terug. Ik heb ook veel last gehad van huidproblemen rondom mijn stoma. Er is een spier in mijn buik gescheurd, waardoor er veel lekkages bij m'n stoma zijn ontstaan. Ik moest toen met een handdoek om me heen slapen, zodat niet heel het bed onder ontlasting zat. Dat was echt verschrikkelijk. Heel mijn leven staat in het teken van mijn stoma. Ik ben erg snel vermoeid, moet veel rust houden. Kan bepaalde dingen niet eten omdat ze niet goed worden opgenomen. Daarnaast moet ik zouten aanvullen, omdat ik meer vocht en zout verlies door mijn stoma. Anders val ik flauw, krijg ik een dipje of hoofdpijn. Ik mag ook geen draderige groenten of fruit zoals sinaasappel en ananas eten, want dan kan het m'n stoma gaan verstoppen en daar kun je weer heel ziek van worden. Maar eigenlijk mag ik helemaal niet klagen, want mijn stoma heeft ervoor gezorgd dat ik nog gewoon kan leven."

Sexy met stoma

"Ik schaam me totaal niet voor mijn stoma. De stoma hoort bij mij. Ik heb onlangs ook een Facebookpagina opgericht: Sex(y) met stoma. Er wordt zo weinig over seks met stoma gesproken, dat ik graag het taboe wil doorbreken. Ik vind het onzin dat dat onderwerp zo vaak vermeden wordt. Je kunt prima seks hebben met een stoma. Daarnaast vind ik dat mensen met een stoma óók sexy kunnen zijn. Ze zijn vaak zo onzeker, dat vind ik zonde. Ik heb veel aanbidders en tot nu toe zien zij dat zakje niet als belemmering. Natuurlijk was de eerste seks erg spannend. Het was voor mij jaren geleden, omdat mijn lichaam daar niet sterk genoeg voor was. Mijn bekken zijn namelijk een groot probleem geweest al die tijd. Maar uiteindelijk ging het goed. Eén keer heb ik meegemaakt dat mijn stoma ging lekken tijdens de seks, maar hier kwam ik later pas achter en heeft mijn partner dus ook niet doorgehad."

Lange leve de stoma

"Ik kan me een leven zonder stoma niet meer voorstellen. Ik zou dagelijks doodziek zijn en niets meer kunnen eten omdat mijn darmen niet goed werken. Waarschijnlijk zou ik regelmatig naar het ziekenhuis moeten in verband met verstoppingen. Bovendien zou ik constant moeten spugen. Pff, als ik daarover nadenk... Lang leve de stoma."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Privébeeld

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden