null Beeld

Esther ging naar Japan na de tsunami: “De ravage was enorm”

Precies vier jaar geleden werd Japan opgeschrikt door een tsunami. Zo'n 19.000 mensen kwamen hierbij om het leven. De Nederlandse Esther van Neerbos (41) van Signi Zoekhonden hielp bij het zoeken naar doden.

Helene van Santen

Japan herdenkt vandaag de slachtoffers van de ramp in 2011. De zeebeving vlakbij Sendai, voor de Japanse kust, was met 9,0 op de schaal van Richter een de zwaarste trillingen wereldwijd sinds 1900. De beving veroorzaakte vervolgens een tsunami die over het land spoelde en ook de kerncentrale in Fukushima raakte. Hierdoor werd radioactief materiaal verspreid.

Onzekerheid

Toen Esther hoorde over de tsunami, wist ze meteen wat ze wilde doen: erheen! “Bij de eerste berichten over de aardbeving in Japan voelde ik meteen dat we er naartoe moesten", vertelt ze. "Ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is om als nabestaande een overledene te kunnen begraven. In Nederland worden we geregeld ingeschakeld als iemand wordt vermist. Als onze honden een overleden slachtoffer vinden, is dat heel verdrietig, maar het geeft dierbaren ook rust. De onzekerheid is erger. Daarom doe ik dit."

Ravage

Esther gaat verder: "En dat is de reden waarom ik op 16 maart 2011 met drie collega’s en vier honden naar Japan vloog. Wij werden niet gevraagd, maar zijn gewoon gegaan. We hebben vaker op vrijwillige basis geholpen bij rampen, bij de aardbeving in Haïti van vorig jaar bijvoorbeeld. Door het slechte weer, brandstoftekort en de kapotte wegen, kwamen we moeilijk het rampgebied in. Toen dat uiteindelijk lukte, was de ravage enorm. De tsunami had gigantisch veel vernietigd en vervolgens mee terug de zee in getrokken. In de ogen van de overlevenden las ik hun wanhoop."

"Als onze honden een overleden slachtoffer vinden, is dat heel verdrietig, maar het geeft dierbaren ook rust"

Idealisme

Esther en haar collega's gingen meteen aan het werk. "De honden liepen over het puin en als ze begonnen te blaffen, wisten we dat ze iemand hadden gevonden. We markeerden de plek met een lint en zochten verder. We hebben ongeveer vijftig linten geplaatst en dat geeft een goed gevoel. Ik word hier niet rijk van, ik heb mijn ticket zelf betaald. Noem het idealisme, ik wil dit gewoon graag doen. Ieder mens heeft er recht op om door zijn dierbaren te worden begraven.”

Interview: Deborah Ligtenberg. Fotografie: Bernice van Wissen.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden