null Beeld

PREMIUM

Esther: “Lijnen heeft mijn stofwisseling om zeep geholpen”

Wetenschappers zijn het erover eens: bij ernstig overgewicht en na meerdere serieuze lijnpogingen is een maagverkleining op de lange termijn de enige remedie. Even onder narcose en klaar, dus? Niet helemaal. Esther Kroesbergen (51) staat op de wachtlijst voor een maagverkleining. 

“Ik was boos op de orthopedisch chirurg die opperde dat een maagverkleining misschien een manier was om definitief gewicht te verliezen. Ik zei: ‘Er komt een dikkertje over de drempel met een gewrichtsprobleem en die duw jij gelijk een maagverkleining door de keel?’ Ik wilde niet meer afvallen. Ik heb al 30 jaar gelijnd. 30 jaar! Daardoor heb ik mijn stofwisseling om zeep geholpen. Ik had me ermee verzoend dat ik een gezellige volle vrouw ben. Ik ga rustig het strand op in een goed badpak, een pareo en met een bloem in mijn haar.

Maagverkleining is een levensveranderende operatie

Ik vind dat de vollere vrouw er mag zijn en ik verstop mezelf niet. Ik heb een slanke taille, die accentueer ik graag. Maar toen begon de arts dus over een maagverkleining. Nadat mijn eerste boosheid was gezakt, zag ik in dat hij gelijk had. Ik heb lipoedeem (een chronische aandoening aan het vetweefsel, red.), waardoor mijn benen behoorlijk stevig zijn. Ik heb erfelijke artrose in mijn gewrichten, waardoor lopen pijn doet. De 110 kilo die mijn versleten knieën nu moeten dragen, maken het er niet beter op. Geschat wordt dat ik door een maagverkleining 35% gewicht kan kwijtraken. Daarmee kan hopelijk de operatie voor een paar nieuwe kunstknieën worden uitgesteld. Ik heb er lang over nagedacht of ik het aandurfde, zo'n levensveranderende operatie. Daarom heb ik het afgelopen jaar veel informatie verzameld en me goed ingelezen. Ook mijn dierbaren heb ik erbij betrokken, want zo'n operatie doe je niet in je eentje en het is bovendien fijn om te weten dat ik gesteund word in de periode na de maagverkleining. Ik doe het niet voor mijn uiterlijk. Nu ben ik overal rond, straks heb ik waarschijnlijk huidoverschot en een ingevallen koppie. Het gaat mij om de gezondheidswinst. Nu moet ik na elke 50 meter lopen even gaan zitten van de pijn in mijn benen. Het lijkt me heerlijk als ik straks kan gaan en staan waar ik wil.”

Tekst: Deborah Ligtenberg. Fotografie: Petronellanitta

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden