null Beeld

PREMIUM

Eva (32): “Hoe moet ik hen uitleggen waarom zij bijna niets krijgen van Sinterklaas?”

Eva (32): “December is dit jaar een hobbel die ik moet nemen, iets waar ik steeds meer tegen opzie. Het zal vast voor veel mensen een feestelijke periode zijn, maar dan moet je wel een beetje geld te besteden hebben.

Wat je absoluut niet moet zijn, is een gezin met drie kinderen en een inkomen waarvan je nét kunt rondkomen. Dan is elke mooi versierde etalage een herinnering aan het feit dat je die winkel nooit zult binnengaan, omdat je al blij bent als je wat goedkope prulletjes voor je kinderen kunt kopen. Tot de coronacrisis begon hadden we nooit geldproblemen. Ik werkte als verkoopster in een winkel, zonder vast contract, maar dat maakte mij niet uit. De zaak liep goed en ik had altijd werk. Ik trouwde met een man die ook zzp’er was, hij werkte als kok in een kleine bistro die best goed liep."

Coronacrisis

"We verdienden best redelijk, maar toen er kinderen kwamen ging ik van een fulltimebaan naar drie dagen in de week en dat was financieel gezien wel een verschil. We planden twee kinderen, het werden er drie. Even schrikken, maar onze jongste was evengoed welkom. Hij was alleen vaak ziek en omdat de boetiek zo vaak een invaller voor mij moest regelen, hebben ze op een dag gezegd dat ze me niet meer nodig hadden. Nog minder geld te besteden... Vlak daarna kwam de coronacrisis."

Feestmaand

"De opdrachtgever van mijn man bedacht al snel dat het voordeliger was om de zaak een tijdje te sluiten. Natuurlijk zijn er allerlei financiële regelingen waardoor we min of meer kunnen rondkomen. We pakken elk klusje aan dat we kunnen krijgen. Maar als ik kijk naar onze kinderen die opgewonden praten over cadeautjes met sinterklaas en al die dingen die december zo feestelijk kunnen maken, voel ik alleen maar verdriet. Want het zit er dit jaar gewoon niet in. Hoe moet ik kleine kinderen uitleggen waarom hun vriendjes op school wel van alles van Sinterklaas hebben gekregen en zij bijna niets? Zij zijn toch ook zoet geweest? We gaan doen wat we kunnen. Eén ding is zeker: we zullen vrolijk zijn en proberen er toch een feestmaand van te maken. Want sombere ouders, dat is volgens mij het ergste dat we onze kinderen kunnen aandoen.”

Interview: Tineke Beishuizen. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden