null Beeld

Eva Jinek: ‘Leuk die borsten, totdat ik een baby kreeg’

Vraag aan een willekeurige zwangere vrouw of ze borstvoeding wil geven en ze antwoordt volmondig 'ja'. Niks fijner dan een bolle, blozende baby aan je borst, toch? Dacht ook Eva Jinek. Viel dat even vies tegen.

Online redactie Libelle

"Borsten zijn geweldig om te hebben. Om aan- en uit te kleden, om mensen liefdevol tegenaan te drukken, om grapjes mee uit te halen én natuurlijk als all-you-can-eat buffet voor pasgeboren babymensen", schrijft Eva op haar blog. De presentatrice beviel in september van zoon Pax en zag het als iets volkomen vanzelfsprekends dat ze hem borstvoeding zou gaan geven.

Pijnlijk en overweldigend

Ze zag het al helemaal zich: tussen haar late night talkshow zou ze 6 maanden exclusief borstvoeding geven. Ondertussen zou ze lachend met vriendinnen het leven doornemen en aardbeien eten. Maar borstvoeding geven bleek moeilijker dan ze dacht. Moeilijker dan de meeste dingen die ze heeft gedaan. "Ik vond het pijnlijk, overweldigend en beklemmend", zegt ze.

Melkblaar

Niet gek ook, als je bedenkt dat Pax met een keizersnee ter wereld kwam en daardoor niet op de gewone manier tegen haar aan kon liggen. Als klap op de vuurpijl kreeg Eva na een paar dagen ook nog een melkblaar. "Dan word je oprecht bang voor zo’n mondje. Pax wilde iedere 2,5 uur eten, 24 uur per dag, dag in dag uit. En de eerste maanden deed hij er per keer zo’n 40 minuten over. Soms was ik nét aangekleed en huilde hij alweer voor de volgende voeding. Ik kon geen kant op en dan begon het pijnlijke proces weer van voren af aan."

Omslagpunt

Dat zorgde voor de nodige teleurstelling en frustratie. Uiteindelijk lukte het Eva tóch. Hoe? Door het tijd te geven. Eva: "Ik heb echt borstvoeding léren geven. De omslag was compleet toen ik merkte dat ik ernaar verlangde, dat ik op mijn horloge keek om te zien of het alweer tijd was om Pax te voeden. Omdat ík er zin in had."

Hulp van papa

Maar ze deed het natuurlijk niet alleen. "Ik ben extreem geholpen door mijn onvolprezen kraamhulp Joan. Ze stimuleerde ons net zo lang en liefdevol tot we het samen enigszins onder de knie kregen." Ook manlief Dexter week geen moment van Eva's zijde. Bij iedere voeding zat hij naast haar en hielp de baby aan te leggen. "Hij praatte me erdoorheen op de momenten dat ik wanhopig was en kwam zelfs bij me zitten tijdens alle nachtelijke voedingen." Kijk, dat is nog eens een vent.

In december was Eva ook al openhartig over haar bevalling, die totaal anders liep dat ze had verwacht.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: evajinek.kro-ncrv.nl. Beeld: ANP, Instagram

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden