null Beeld

Even bellen met… boswachter Floris Hoefakker: zo ontloop je de drukte in het bos

Nu de horeca dicht is, de bladeren van de bomen vallen en veel mensen herfstvakantie hebben, willen we de natuur in voor een mooie herfstwandeling. Maar dat zorgt helaas voor grote drukte in de bekende bossen.

Demi Schoenmakers

Hierdoor kunnen mensen niet genoeg afstand houden. Bovendien heeft de drukte ook gevolgen voor de natuur. Hoogtijd om even te bellen met de Bredase boswachter Floris Hoefakker.

Hoe heb je afgelopen weekend ervaren?

"We begrijpen natuurlijk dat zo'n wandeling in deze tijd voor veel mensen nog zo'n beetje het enige uitje is, maar afgelopen weekend waren wel erg veel mensen in het bos. De herfstvakantie en zondagen zijn altijd druk, dus je kunt je voorstellen dat de zondag ín de herfstvakantie afgelopen weekend voor topdrukte zorgde. Het is niet per se drukker dan vorig jaar, maar in tijden van corona is het niet handig om massaal naar dezelfde bekende bossen te gaan."

Hoe proberen jullie de drukte onder controle te houden?

"Voor de natuur is het het beste als er geen mensen zijn, maar dat gaat natuurlijk niet. Dus het is aan ons om dit in goede banen te leiden. Daarom stellen we bij smalle paden eenrichtingverkeer in en vragen we de mensen om zich aan de regels te houden: honden aan de lijn, geen afval achterlaten en niet van de bospaden afwijken. Maar wat ons boswachters opvalt, is dat de mensen zich steeds minder aan de regels houden.

Sowieso zoeken mensen vanwege de drukte de rustige plekken op in het bos en gaan daardoor van de paden af. Daarnaast lijkt het wel alsof ze juist de natuur in gaan om even te ontsnappen aan alle regels en maatregelen waar ze dagelijks mee geconfronteerd worden. Voor het wandelplezier is het ook beter om bij drukte ergens anders heen te gaan. Als het zo druk is ontstaan er snel irritaties onderling. Mensen zijn echt een stuk sneller geprikkeld. En dat uit zich in verbaal geweld, maar bij sommige collega's ook fysiek."

Wat heeft de drukte voor gevolgen voor de natuur en de dieren?

"Wanneer mensen van de paden afwijken, komen ze op plekken waar wilde dieren overdag rust zoeken en waar de bijzondere planten staan die kapot getrapt kunnen worden. Ook honden die niet aan de lijn zitten, gaan in deze gebieden snuffelen. Hierdoor laten ze geuren achter, wat gevaarlijk is voor het wild. Ook kunnen de honden planten, struiken en gewassen beschadigen."

Heb je nog tips voor de mensen die nu herfstvakantie hebben en graag de natuur in willen?

"Mijn belangrijkste tip is: kijk verder dan je neus lang is. Zoek voordat je gaat wandelen online naar andere locaties. Op websites van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer vind je in no-time de mooie, onbekende plekken waar het niet zo druk is.

En als je in Brabant woont of daar naar de bossen wilt, kun je via de druktemeter op visitbrabant.com de actuele drukte in de Brabantse natuurgebieden zien. Is het rood? Kies dan een keer voor de groene alternatieven. Er is genoeg ruimte in de natuur in Nederland.

Vergeet ook niet je paraplu mee te nemen. Met het wisselvallige weer in Nederland weet je maar nooit wanneer er een bui valt. En je wil bij een open stuk natuurlijk voorkomen dat je met twintig man onder één boom moet schuilen."

Boswachter Hanne: “In de buurt van het Gooi? Ga wandelen op de Bantam”:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden