Even bellen met... diëtiste Wendy: “Reumaklachten zijn te verminderen met een aangepast dieet”
Een plantaardig dieet kan de klachten van patiënten met reumatoïde artritis of artrose verminderen. Hoewel dat al geruime tijd bekend is, is er in de gezondheidszorg nog weinig aandacht voor. Volgens diëtist en onderzoeker Wendy Walrabenstein is dat erg zonde, want een aangepast dieet kan veel mensen helpen.
Wendy doet onderzoek naar het effect van een plantaardig dieet, lichaamsbeweging, stressreductie en een beter slaappatroon op reuma en artrose.
Voortgaand onderzoek
“Als je de gemiddeld reumatoloog vraagt of voeding iets met reuma te maken heeft, dan is de kans groot dat hij of zij ‘nee’ zegt. Maar dat is niet helemaal waar. Voor de klassieke vorm van reuma, reumatoïde artritis, bestaan er nu zo’n twintig jaar medicijnen. Dat is relatief kort. Voordat deze er waren, is weleens wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en reuma en daaruit blijkt dat een aangepast dieet wel degelijk impact kan hebben.”
Plantaardige voeding
In 1991 is er een Noorse studie uitgevoerd waarin patiënten eerst een week gingen vasten en daarna plantaardige voeding voorgeschoteld kregen. De resultaten waren erg positief: de zwellingen van de gewrichten namen af en de patiënten hadden minder pijn.
“Omdat daarna de ‘goede’ medicijnen kwamen, verdween dit onderzoek onderin de la. Zonde, want veel mensen rapporteren vervelende bijwerkingen van deze ‘goede’ medicijnen”, legt Wendy uit. Zo hebben sommigen last van misselijkheid, huidklachten of haaruitval. “En dat terwijl de juiste levensstijl ook veel voor deze mensen kan doen.”
Onderzoek naar artrose
Naast reumatoïde artritis doet Wendy ook onderzoek naar artrose. Met het aangepaste ‘plants for points’-dieet (planten voor gewrichten) gaat ze na of plantaardig eten, beweging, stressmanagement en genoeg slaap ook klachten bij hen kan verminderen. Een klein onderzoek dat hier eerder naar gedaan is, wees al minder pijn, beter functioneren en minder stijfheid uit.
Overstappen op plantaardig eten?
Is het de bedoeling dat mensen met klachten van de een op de andere dag overstappen op plantaardig eten? Daar is ze kort over: “Iedere stap naar een meer plantaardig dieet werkt naar mijn ervaring positief. Je hoeft dus niet meteen helemaal over te stappen, maar hoe groter het aandeel onbewerkt en plantaardig is, hoe meer effect het waarschijnlijk zal hebben.”
Wie vooral onbewerkt plantaardig eet, laat vlees, vis of zuivel staan en kiest ervoor minder ‘snelle suikers’ te eten en juist meer ‘langzame suikers’. Snelle suikers zitten in fastfood, snoep, witbrood en bewerkt voedsel. In groente en fruit en volkoren producten vind je langzame suikers. Deze producten zorgen voor minder grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel en daarmee een lager risico op diabetes, schade aan organen en aderen.
“We denken vooral dat het grote aandeel vezels in plantaardig eten voor pijnvermindering bij patiënten met reumatoïde artritis of artrose zorgt. Een eitje of een stukje vis eten is dus niet slecht, maar onbewerkt plantaardig eten is vooral heel erg goed.”
Gezond leven heeft niet alleen invloed op je gezondheid, het heeft ook veel invloed op je mentale gesteldheid. Diëtiste Wendy legt in onderstaande video uit of een gezonde leefstijl ook als therapie ingezet kan worden.
Wil je aan de slag met een gezonde leefstijl? Dan kan het boek ‘Food, Body, Mind’ van Wendy je ook verder helpen.
Beeld: iStock