null Beeld

Even bellen met… minimalisme-deskundige Dieuwke van der Meer: “Begin klein en simpel”

Minder spullen en meer rust in je hoofd: minimaliseren is dé manier om je te focussen op dingen die je echt belangrijk vindt. We bellen met Dieuwke van der Meer. Zij weet álles van ontspullen. Reden voor ons om Dieuwke even te bellen, want hoe pak je dat minimaliseren nou eigenlijk aan?

Meer rust in ons hoofd door minder spullen. Dat klinkt fantastisch! Hoe gaan we dat doen?

“Bedenk van tevoren goed waarom je wilt ontspullen. Wil je bijvoorbeeld meer rust in je leven, meer tijd voor je gezin of meer aandacht voor die nieuwe leuke hobby? Begin klein en simpel. Ga eens met een doos door het huis en stop daar alles in wat eigenlijk wel weg kan omdat je het toch niet meer gebruikt. Neem opbergplekken meerdere malen onder de loep. Begin met een lade, doe die lade daarna nog een keer. Na een tijdje zie je steeds meer spullen waarvan je denkt: dat kan eigenlijk wel weg.”

Hoe ben je zelf gestart met minimaliseren?

“Nadat mijn dochter werd geboren zat ik niet helemaal lekker in mijn vel. Ik was op zoek naar rust in mijn hoofd en ergerde me aan alle spullen die in mijn huis stonden. Ik kroop achter mijn laptop om uit te zoeken hoe ik dit het beste kon aanpakken. Uiteindelijk kwam ik bij het Amerikaanse fenomeen minimaliseren terecht. In Nederland nog niet echt een trend, maar ik wilde het graag uitproberen. Dus liep ik met een doos door mijn hele huis, op zoek naar items die ik niet meer gebruikte en die ik wel kon weggooien. Op zo'n moment word je je heel erg bewust van ál je spullen.”

Ben je van het minimaliseren gelukkiger geworden?

“Ik denk dat minimaliseren je niet per se meteen gelukkiger maakt, maar het helpt je gelukkiger te worden. Doordat je minder spullen hebt, hoef je minder schoon te maken en ben je daar ook minder lang mee bezig. Het zorgt voor meer rust in je leven. In de stad loop je niet de hele tijd rond met de gedachte: ik moet dit, ik moet dat, want je hoeft niks.”

Vind je jezelf de Nederlandse Marie Kondo?

Lachend: “Nee, ik wil mezelf echt niet zo’n naam geven. Ik vind het leuk om mijn tips te delen met anderen, zodoende dat ik een website ben begonnen. Al snel merkte ik dat ik steeds meer reacties ontving van vrouwen. Zo kreeg ik een soort adviserende rol voor vrouwen die ook wilden minimaliseren. Het leukste vind ik de berichtjes als: 'Bedankt, het heeft me erg geholpen.' Daar doe ik het voor, zo kan ik iets voor een ander betekenen.”

Welke tip zou je iedereen mee willen geven?

“Koop niet te veel. En als je iets koopt, koop het dan bewust. Zelf koop ik, wanneer ik iets nodig heb, tweedehands of bij duurzame winkels. Ook krijg ik vaak spullen van anderen voor mijn kinderen. Dat is een fijne methode, want doordat je er zelf geen geld aan hebt uitgegeven, voelt het ook niet vervelend om spullen later weer weg te doen, of nog beter: weg te geven.”

Meer informatie? Bezoek de Facebook-pagina Minimaliseren kun je leren.

Opruimvlogger Camilla laat zien hoe je fijne opbergsystemen maakt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Interview: Rachel Vieth. Foto: ThomasVaer Fotografie – Tom Coehoorn

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden